Fråga 2023/24:1090 Öppnande av det svenska Stasiarkivet

av Björn Söder (SD)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

När Östtyskland i oktober 1990 upphörde att existera tillgängliggjordes den ökända säkerhetstjänsten Stasis enorma arkiv, som innehöll information om agenter, informatörer och rapporter som upprättats. I arkivet fanns delar som rörde svenska medborgare. Dessa delar kom i svensk besittning på 1990-talet och analyserades då av Säpo. Man lade snabbt ned alla utredningar om eventuella brott med hänvisning till preskription.

Över tre decennier efter Östtysklands upphörande är det svenska Stasiarkivet fortfarande under strikt sekretess. Endast några utomstående forskare har under tystnadsplikt fått granska materialet om de 57 svenskar som förekommer i arkivet.

När frågan om att öppna upp arkivet tidigare diskuterats har man hävdat från regeringens sida att det skulle vara till men för enskilda och att det skulle försvåra Säkerhetspolisens verksamhet om någon del av materialet lämnades ut.

Det har nu gått åtskilligt mer tid sedan frågan diskuterades senast, och med anledning av att det finns ett starkt allmänintresse av att få veta hur en främmande makt arbetade, vilken påverkan det har haft på Sverige och vilka som samarbetade med kommunistdiktaturen bör regeringen offentliggöra arkivet.

Av denna anledning vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Avser ministern att offentliggöra det svenska Stasiarkivet, och om inte, på vilka grunder anser ministern att det fortfarande, tre decennier efter Östtysklands upphörande, ska vara sekretessbelagt?