av Markus Wiechel (SD)
till Utrikesminister Tobias Billström (M)
Den 21 augusti återkopplade utrikesministern på en skriftlig fråga (2023/24:1038) från undertecknad om vad han vidtar för åtgärder i syfte att ställa krav på Somalias regering mot bakgrund av deras tydliga kopplingar till terrorgrupper som al-Shabab. Återkopplingen väcker dock betydligt fler frågor än den ger svar, då han menar att ”kampen mot al-Shabab står högt på Somalias politiska dagordning”.
Låt oss då börja med ett enkelt konstaterande: Somalias regering samt en lång rad personer tillhörande makteliten i landet består delvis av just tidigare terrorister och krigsförbrytare som bland annat ansvarat för det fruktansvärda folkmordet mot Ishaaq-klanen.
Utrikesministern hävdar att Somalias icke folkvalde president Hassan Sheikh Mohamud som nytillträdd på sitt ämbete inledde ”en tredelad offensiv i syfte att bekämpa al-Shabab militärt, finansiellt och ideologiskt”. Om taktiken av denna påstådda offensiv mot terrorgruppen var att inkorporera terroristerna i Somalias statsapparat hade det stämt, men jag utgår från att det inte är vad utrikesminister Tobias Billström menar.
Abshir Omar Jama, som var utrikesminister i Somalia fram till december föregående år, var tydlig när han i en intervju tydliggjorde att al-Shabab inte hotade Somalias suveränitet, oberoende eller enighet. Det är inte det enda förhållandevis färska uttalande som borde ha väckt reaktioner från Sverige och Europa. Den nu sittande utrikesministern Ahmed Moallim Fiqi är vida känd för sina kopplingar till al-Shabab, vilket bland annat framkommit i en rapport från FN:s säkerhetsråd från juli 2013 som pekat ut honom för att använda terrorgruppen mot sina politiska rivaler.
Så sent som den 12 juni i år deltog president Hassan Sheikh Mohamud vid ett möte i Oslo där han öppet skröt om att grundarna av al-Shabab i dag har höga positioner i hans regering, till och med ministerposter, samt att terrorgruppens tidigare högt uppsatta officerare är en del av Somalias säkerhetsapparat – vilket vi bland annat sett då de använts som officerare i krigföringen mot det demokratiska Somaliland. Att de dessutom ingått i den politiska säkerhetsapparaten är således också tydligt, då även Fahad Yasin Haji Dahir, som fram till nyligen var Somalias högsta säkerhetschef, också knyts till al-Shabab.
Att allt detta stämmer vet naturligtvis utrikesminister Tobias Billström, då undertecknad i den ursprungliga frågan nämnde att den sittande religionsministern Mukhtar Robow Abu Mansur tidigare var en av al-Shababs ledare och bokstavligen rekryterades till regeringen direkt från fängelset. Många fler exempel finns att tillgå, men det borde vara överflödigt.
Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Tobias Billström svara på följande fråga:
Menar ministern att Somalias regering med så många med terrorkoppling kan anses trovärdig i kampen mot terrorism och att alla dessa har övergett sina terrorsympatier, och om inte, kan ministern redogöra för hur svaret på den tidigare frågan ska uppfattas?