av Karin Rågsjö (V)
till Socialminister Jakob Forssmed (KD)
Världshälsoorganisationen (WHO) har klassat spridningen av mpox klad 1 i Demokratiska republiken Kongo och närliggande länder som ett internationellt hot mot människors hälsa.
För att hindra utbrottet av en ny pandemi behöver spridningen stoppas i de länder som är hårdast drabbade. För att lyckas med det behöver dessa länder stöd. Regeringen måste därför agera, inom det internationella samfundet, för att hjälpa dessa länder att stävja smittspridningen genom att säkerställa att de har tillgång till vaccin och kan vidta andra smittskyddsåtgärder.
I augusti diagnostiserades en person i Sverige med mpox orsakad av virusvarianten klad 1. Det var därmed det första fallet av mpox orsakat av klad 1 utanför den afrikanska kontinenten.
Mpox är klassad som en allmänfarlig sjukdom, vilket innebär att det finns beredskap för smittskyddsåtgärder som smittspårning, testning och förhållningsregler. Sverige har också tillgång till vaccin och antivirala läkemedel. Enligt Folkhälsomyndigheten har Sverige en beredskap för att diagnostisera, isolera och vårda personer med mpox på ett säkert sätt.
Mot bakgrund av det ansträngda läget i vården och hur pressad den var under covidpandemin samt frånvaron av verkliga satsningar från den nuvarande regeringen undrar jag om vården är redo för en ny pandemi.
Jag vill därför fråga socialminister Jakob Forssmed:
Avser ministern att ta några initiativ för att säkerställa att sjukvården har beredskap för att hantera en ny pandemi?