av Markus Wiechel (SD)
till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Av rädsla för Hongkongbornas frihet och rättigheter valde det kinesiska kommunistpartiet under 2020 att verkställa införandet av en så kallad nationell säkerhetslag gällande Hongkong. Den kinesiska regimens löftesbrott, där de svek principen om ”ett land, två system”, innebar i korthet slutet på det fria och demokratiska Hongkong som vi sedan tidigare kände till, och de friheter som utlovades till Hongkong vid överlämnandet från Storbritannien har i praktiken upphört att gälla. Resultatet är att Fastlandskina nu kan vidta och vidtar kraftfulla åtgärder mot demokratiförespråkare samt tillämpar censur mot sådant som inte behagar den kinesiska diktaturen. Just detta har vi således också fått se ett antal exempel på: Demokratikämpar och studenter i Hongkong har fängslats, och demokratirörelsen har tystats med mycket brutala metoder. Exemplen på hur utbildningsväsendets frihet har slagits ned är många, och vi ser hur personer som enbart sysslat med sin yrkesutövning har avskedats från sina positioner för att ha deltagit i fredliga demonstrationer. Därtill har parlamentariker fått erfara kinesisk intolerans mot det som vi skulle kalla fundamental åsiktsfrihet, genom att de fängslas när de på olika sätt irriterat kommunistpartiet.
Det är av yttersta vikt att Sverige fortsätter att stå på demokratins sida. Vi behöver fortsatt stödja demokratikämparna i och utanför Hongkong i deras kamp för frihet och rättvisa.
Avtalet med Hongkong om rättslig hjälp i brottmål innebär att parterna ska lämna varandra ömsesidig rättslig hjälp vid utredning av och lagföring för brott och i rättsliga förfaranden som hänför sig till brott. Definitionen av vad som klassas som rättslig hjälp är mycket generös och innebär bland annat att såväl Sverige som Hongkong kan dela med sig av uppgifter som hjälper till att identifiera samt lokalisera personer. Vidare innebär det att båda parter ska kunna erbjuda varandra stöd, information och dokument för att exempelvis spåra personer eller händelser. Rättsväsendet i Hongkong är dock numera varken fritt eller rättssäkert.
Sverigedemokraterna drev redan 2020 frågan om att avsluta det MLA-avtal (mutual legal assistance in criminal matters) med Hongkong som trädde i kraft år 2018, och vi vann genom ett tillkännagivande gehör för detta i mars 2021. Sorgligt nog har det dock fortfarande inte avslutats, varför det finns skäl att åter väcka frågan eftersom den socialdemokratiska regeringen var oförmögen att genomföra detta viktiga beslut.
Mot bakgrund av ovanstående önskas justitieminister Gunnar Strömmer svara på följande fråga:
Avser ministern och regeringen att verkställa det tillkännagivande som riktades mot föregående regering om att avsluta det så kallade MLA-avtalet med Hongkong?