Fråga 2023/24:106 COP 10

av Tobias Andersson (SD)

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

I november äger Världshälsoorganisationens (WHO) COP 10-toppmöte om tobaksfrågor rum i Panama, där Sverige representeras av Socialdepartementet och Folkhälsomyndigheten. Det är viktigt att Sverige är en aktiv röst i att främja åtgärder som både minskar de globala rökartalen och motverkar illegal handel med tobaksprodukter. Det är inte minst viktigt då Sverige enligt min uppfattning redan är ett folkhälsopolitiskt föredöme på tobaksområdet där vi förenar en strikt lagstiftning med åldersgränser och kraftiga marknadsföringsbegränsningar med att även erbjuda mindre hälsovådliga produkter än cigaretter. Den kombinationen har tjänat oss väl.

Under COP 10 kommer EU att driva en gemensam linje, framförhandlad av medlemsstaterna. Kommissionen önskar att unionens hållning fastställs med kvalificerad majoritet snarare än genom konsensus. Om så blir fallet lär det inte gagna den svenska positionen i fråga om snus och nikotinportioner. Vidare finns, i de förslag som ligger på WHO:s bord inför konferensen, förslag om att regulatoriskt likställa vitt snus (nikotinportioner) med cigaretter, och i detta finns också skrivningar som öppnar upp för att förbjuda nikotinportioner. Om WHO börjar driva på för sådana förbud finns det en överhängande risk för att det påverkar kommande EU-lagstiftningar på tobaksområdet och att nikotinportioner förbjuds på den inre marknaden. Sådana förslag har redan framkommit i EU-kommissionens arbete med ny tobakspolitisk lagstiftning.

Givet att Sverige har EU:s lägsta rökartal och står på tröskeln till att uppnå WHO:s ambition om en ”smoke-free-generation” där 5 procent eller färre av befolkningen är rökare (dagligrökningen i Sverige uppgår till 6 procent, enligt FHM) kan Sverige vara en viktig röst för att uppnå minskad rökning i världen, om vi vill. Men då behöver Sverige en tydlig linje och position som också försvarar våra svenska, skadereducerande tobaks- och nikotinprodukter. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed följande:

 

Avser ministern och regeringen att i EU-förhandlingarna om en gemensam position säkerställa att Sverige driver en linje under COP 10 som syftar till att skydda nikotinportioner, och motsätter sig regeringen att EU-linjen fastställs med kvalificerad majoritet?