av Johanna Haraldsson (S)
till Statsrådet Paulina Brandberg (L)
Företagshälsovården har en växande brist på företagsläkare. Utbildningen är inte som andra specialistutbildningar offentligt finansierad, vilket leder till att enbart ett fåtal företagsläkare utbildas. Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) lade i en rapport, angående kompetensförsörjning av läkare inom företagshälsovården, fram ett antal förslag för hur samordning och finansiering av utbildningen bör ske i framtiden.
Regeringen planerar nu att lägga ner Mynak, som är den myndighet som hittills haft ansvar för att följa och främja företagshälsovården. Den utredning som föreslagit hur detta ska gå till menar att de flesta uppgifterna kan överföras till Arbetsmiljöverket. När det kommer till uppdraget kring företagshälsovården menar man dock att den myndigheten inte är lämplig.
I ett remissvar på utredningen om nedläggningen av Mynak svarar LO, PTK och Svenskt Näringsliv samlat. Så här skriver parterna om uppdraget kring företagshälsovården:
”När det gäller frågor om företagshälsovård instämmer arbetsmarknadens parter i utredningens slutsatser att uppgifterna att följa och främja företagshälsovårdens utveckling inte lämpar sig att hamna hos Arbetsmiljöverket. När det gäller kompetensförsörjningen för företagsläkare anser parterna att det är viktigt att snarast möjligt ge Försäkringskassan uppgiften att säkerställa att läkare kan göra sin specialistutbildning inom företagshälsovård/arbetsmiljömedicin och liknande.
För övriga professioner nödvändiga för företagshälsovården är det viktigt att regeringen säkerställer att det finns ett tillräckligt utbildningsutbud på landets lärosäten. Det är viktigt att utbildningen för företagshälsovårdens funktioner tillgodoser arbetsmarknadens behov. När det gäller MynAK:s uppdrag om riktlinjer för evidensbaserad praktik för företagshälsovården anser parterna att det krävs en gemensam dialog mellan parterna, regeringen, arbetsmiljömedicinska klinikerna och Sveriges Företagshälsor om hur detta arbete bäst kan organiseras framöver.”
Parterna betonar att tiden är knapp. Alla tycks vara överens om hur kompetensförsörjningen av företagsläkare bör organiseras. Regeringen verkar dock inte kunna bestämma sig, samtidigt som bristen på företagsläkare växer och med det en krympande tillgång på företagshälsovård på våra arbetsplatser.
Med anledning av detta är min fråga till statsrådet Paulina Brandberg följande:
När avser statsrådet att lämna besked om förslagen i rapporten från Myndigheten för arbetsmiljökunskap angående företagshälsovårdens kompetensförsörjning avseende företagsläkare?