av Nadja Awad (V)
till Statsrådet Lotta Edholm (L)
I Örebro kommun finns Sveriges enda riksgymnasium för döva och hörselskadade. På Riksgymnasiet går elever som är döva eller har en hörselnedsättning, kombinerad syn- och hörselnedsättning (dövblindhet) eller grav eller generell språkstörning.
På Riksgymnasiet finns nationella gymnasieprogram och introduktionsprogram. Eleverna undervisas i små klasser och väljer om de vill ha sin undervisning på teckenspråk eller på talad svenska med stöd av hörselteknik. De elever som behöver får bo på internat.
Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden i Örebro beslutade den 29 januari om principer för urval när ungdomar söker till anpassad gymnasieutbildning för döva och hörselskadade. Detta blev aktuellt eftersom antalet sökande har ökat kraftigt, från 31 elever år 2019 till 47 elever år 2023. I huvudsak täcks kostnaderna för utbildningen av statsbidrag, ca 63 procent, och interkommunal ersättning, ca 33 procent. Om elevantalet ökar till hösten 2024 räcker inte statsbidraget och den interkommunala ersättningen. År 2023 kostade en elev ca 1,2 till 1,3 miljoner kronor per år. I regel har dessa elever LSS och boende i Örebro. Dessutom finns det inte lokaler i tillräcklig omfattning.
Urvalsprincipen som beslutades den 29 januari innebär att om det är fler sökande än antalet platser ska de elever som bedöms klara utbildningen bäst prioriteras. Det innebär att de elever som har störst funktionshinder hänvisas till hemorten, med stor risk för att där inte finns vare sig personal eller skolkamrater som är teckenspråkskunniga.
Med anledning av ovanstående är min fråga till statsrådet Lotta Edholm:
Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att garantera att alla elever som har behov av den utbildning Riksgymnasiet ger för döva och hörselskadade också kan ta del av den?