Fråga 2023/24:1047 Kompetensförsörjning vid reglering av lärares undervisningstid

av Linus Sköld (S)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

”Lärare och förskollärare behöver ges bättre förutsättningar att kunna fokusera på sitt kärnuppdrag – undervisningen. Idag räcker ofta tiden för att planera och följa upp sin undervisning inte till.” Så skrev Lotta Edholm i ett pressmeddelande under sommaren, och det är ett påstående som är lätt att instämma i. Edholm följde dock upp det med följande mening. ”Samarbetspartierna vill nu ändra på det genom att reglera lärares och förskollärares undervisningstid samt tiden till planering och uppföljning.”

Om det ska minska lärares arbetsbörda när tiden för undervisning, planering och uppföljning regleras kommer en sådan reform att kräva fler lärare. Som Edholm själv konstaterar i samma pressmeddelande upplever många lärare en hög stressnivå i arbetet, och brister i arbetsmiljön leder till att lärare lämnar skolan.

Redan i dagsläget saknas tiotusentals behöriga lärare, och andelen lärare med legitimation och rätt behörighet är alldeles för låg.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lotta Edholm följande:

 

Hur många fler utbildade lärare bedömer statsrådet att det krävs för att i tillräcklig grad kunna reglera ned lärarnas undervisningstid, och vilka åtgärder planerar statsrådet för att undvika att reformen förvärrar lärarbristen?