av Nima Gholam Ali Pour (SD)
till Statsrådet Paulina Brandberg (L)
Europeiska företagsråd (EWC, European Works Council) är organ som representerar anställda i multinationella företag som verkar i flera EES-länder. Dessa råd har inrättats för att förbättra information och samråd mellan företagets ledning och dess anställda i olika EES-länder.
Huvudsyftet med EWC är att säkerställa att anställda får information och kan delta i samråd om beslut som påverkar deras arbetsvillkor och sysselsättning. Det handlar om att öka arbetstagarnas inflytande och förbättra kommunikationen mellan ledning och personal över nationsgränserna. Detta uppnås genom direktivets bestämmelser om att inrätta ett europeiskt företagsråd eller andra lämpliga förfaranden.
EWC regleras av EU-direktiv 2009/38/EG, även känt som EWC-direktivet. Direktivet gäller för företag och företagsgrupper med minst 1 000 anställda inom EES och minst 150 anställda i minst två olika EES-länder.
EU-kommissionen presenterade den 24 januari 2024 ett förslag på ett nytt, reviderat EWC-direktiv.
Ett problem i det nya förslaget är hur begreppet ”gränsöverskridande” används i artikel 1.4. Detta resulterar i att fler företag kommer att beröras av EWC-direktivet samt att fler beslut skulle behandlas av EWC, även beslut som i praktiken inte är gränsöverskridande. Med den nya formuleringen av artikel 1.4 kommer direktivet inte längre att vara begränsat till frågor som är gränsöverskridande.
Detta kommer i sin tur att påverka företagens beslutsprocesser och skapa orimliga kostnader för svenska företag. Att tvingas anpassa företagens beslutsprocesser och struktur till förslaget på det omarbetade EWC-direktivet ökar risken att företag flyttar till länder utanför Sverige och EES.
Detta är endast en av många kostnadsdrivande komplikationer som kan uppstå på grund av förslaget till det reviderade EWC-direktivet. Gemensamt för alla dessa komplikationer som har lyfts fram i diverse remissvar är att Sverige blir ett mindre attraktivt land för företag på grund av att företagens kostnader kommer att öka om förslaget till det reviderade EWC-direktivet implementeras.
Mot bakgrund av ovanstående önskas statsrådet Paulina Brandberg svara på följande fråga:
Hur avser statsrådet att verka för att stoppa förslaget på ett reviderat EWC-direktiv eller åtminstone motverka dess negativa effekter på svenskt näringsliv?