av Mattias Eriksson Falk (SD)
till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)
Efter många år har Järnvägsmuseet i Gävle återigen öppnat för besökare. Nyrenoverat och med nya visningar har intresset varit stort från besökare, och det med all rätt. Järnvägsmuseet har under decennier varit till glädje för såväl yngre som äldre besökare som vill lära sig mer om Sveriges rika historia.
Tyvärr har vi sett flera exempel på olika former av skadegörelse mot utställningar och föremål på museer i Sverige. Detta är mycket tråkigt och riskerar allvarligt att förstöra historiskt värdefulla föremål som inte går att ersätta. Vi har redan nu, drygt en månad efter att Järnvägsmuseet återigen öppnat, kunnat läsa i Gefle Dagblad om skadegörelse på delar av utställningen. En utveckling som enligt museichefen skulle kunna leda till att man spärrar av delar av museet i större utsträckning, något som vore olyckligt.
Museichefen nämner i detta fall att kameraövervakning skulle kunna fungera förebyggande, även om det inte nödvändigtvis identifierar de som ägnar sig åt skadegörelse. Jag håller med museichefen om att kameror kan ha en förebyggande effekt, och jag tror dessutom att kameror kan bidra till att identifiera de som förstör, för att kunna lagföra dessa individer.
Utifrån ovanstående önskar jag ställa följande fråga till kulturminister Parisa Liljestrand:
Vad kan ministern och regeringen göra för att våra statliga museer i större utsträckning ska använda sig av förebyggande åtgärder som kamerabevakning för att skydda det svenska kulturarvet?