av Ewa Pihl Krabbe (S)
till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)
Vattkoppor (varicella) är en mycket smittsamt virus. Ofta läker sjukdomen ut på några veckor, men för småbarnsfamiljer kan det innebära många veckor av vab. För de flesta är sjukdomen ofarlig, men vissa drabbas av allvarliga komplikationer som lunginflammation, hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation. Cirka åtta dödsfall per år orsakas av viruset. Riskgrupperna är de minsta barnen, tonåringar och vuxna, individer med immunbrist samt gravida (fosterskador).
Folkhälsomyndigheten är nu klar med sin utredning om att vaccination mot vattkoppor bör erbjudas inom det nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Det rekommenderas också att ikappvaccination genomförs bland äldre barn upp till 18 år som inte har haft vattkoppor. Myndigheten konstaterar att vaccinationen uppfyller smittskyddslagens kriterier för att ingå i ett nationellt vaccinationsprogram.
Myndigheten anger följande:
”Om vaccination mot vattkoppor införs i barnvaccinationsprogrammet förväntas cirkulationen av vattkoppsvirus i samhället upphöra inom 6–8 år. Viruscirkulationen väntas upphöra redan inom 2–3 år om också en ikappvaccination av icke-immuna barn 18 mån–18 år, som inte omfattas av programmet, genomförs i samband med programstart. Detta har även betydelse för att undvika att dessa barn och ungdomar insjuknar senare under uppväxten eller i vuxen ålder, då med risk för en allvarligare sjukdomsbild.”
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson:
Avser statsrådet att, inom sitt ansvarsområde, verka för att snarast, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendation, införa vattkoppsvacccination inom det nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn samt ikappvaccination för barn upp till 18 år som ej tidigare haft vattkoppor?