Fråga 2023/24:1024 Åtgärder efter ICJ:s beslut om Israel-Palestina

av Azra Muranovic (S)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Jag skriver detta med anledning av Internationella domstolens (ICJ) nyligen fattade beslut rörande konflikten mellan Israel och Palestina. ICJ har i sitt beslut från den 19 juli 2024 kommit fram till följande slutsatser:

  1. Israels fortsatta närvaro på de ockuperade palestinska områdena är olaglig.
  2. Israel är förpliktat att så snabbt som möjligt avsluta sin olagliga närvaro på de ockuperade palestinska områdena.
  3. Israel är förpliktat att omedelbart upphöra med all bosättningsverksamhet och evakuera alla bosättare från de ockuperade palestinska områdena.
  4. Israel har en skyldighet att gottgöra den skada som orsakats alla berörda naturliga och juridiska personer på de ockuperade palestinska områdena.
  5. Alla stater har en skyldighet att inte erkänna den olagliga närvaron av Israel i de ockuperade palestinska områdena som laglig och att inte hjälpa till att upprätthålla den.
  6. Internationella organisationer, inklusive FN, har en skyldighet att inte erkänna den olagliga närvaron av Israel som laglig.
  7. FN och särskilt generalförsamlingen och säkerhetsrådet bör överväga nödvändiga åtgärder för att så snabbt som möjligt avsluta Israels olagliga närvaro på de ockuperade palestinska områdena.

Sverige, som hävdar den internationella rätten, behöver nu agera för att visa att det får konsekvenser när man inte respekterar internationell rätt. Socialdemokraterna har tillsammans med Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet lämnar in ett utskottsinitiativ (som behandlades i riksdagens utrikesutskott den 11 juni 2024) som uppmanar regeringen att agera kraftfullt för att säkerställa att ICJ:s direkta order ska verkställas, att regeringen ska driva på i EU för att pausa associeringsavtalet med Israel fram till dess att ICJ:s beslut kommit samt att Sverige direkt ska stödja internationella rättsliga institutioner så som ICJ och ICC samt deras rättsprocesser, för att motverka straffrihet gentemot alla aktörer i konflikten och säkra fullt tillträde för alla undersökande kommissioner, faktainsamlingar och alla undersökande organ som är mandaterade av FN.

Mot bakgrund av Sveriges starka engagemang för fred och rättvisa, stödet för Internationella domstolen samt vårt lands stöd för en tvåstatslösning skulle jag vilja veta vilka åtgärder utrikesminister Tobias Billström avser att vidta inom sitt ansvarsområde för att säkerställa att internationell rätt respekteras och implementeras i denna fråga. 

 

Hur avser ministern att arbeta för att främja en rättvis och hållbar lösning i konflikten mellan Israel och Palestina, i enlighet med ICJ:s beslut, exempelvis genom att pausa associeringsavtalet?