av Åsa Eriksson (S)
till Utrikesminister Tobias Billström (M)
Det demokratiska utrymmet i Kambodja krymper från litet till pyttelitet. Nyligen dömdes tio av ungdomarna i Mother Nature Cambodia – en av årets Right Livelihood-pristagare, som även besökte riksdagen i december – till fängelsedomar för att ha ”kränkt kungen”. Det de har gjort är att protestera mot skövling, miljöförstöring och illegal land grabbing. Det är givetvis fabricerade åtal, men de ledde till sex respektive åtta års fängelse.
Dessutom pågår smutskastning och hot mot ledarna i den fackliga organisationen Central, som nyligen var i Sverige för att ta emot Per Anger-priset. Ledningen för markrättighetsorganisationen Equitable Cambodia Eang Vuthy står under åtal för stämplingar mot staten. Situationen i Kambodja för dem som fortfarande vågar kämpa för demokrati och stå upp för sina och andras mänskliga rättigheter förvärras ständigt. Regimskiftet från far till son (från Hun Sen till Hun Manet) har inte lett till någon bättring, tvärtom.
I dagarna pekade FN:s specialrapportör för Kambodja jämte fyra andra specialrapportörer i ett gemensamt uttalande på ett starkt behov av reform av rättsväsendet för att få slut på de under juridisk täckmantel pågående trakasserierna mot människorättsförsvarare och miljöaktivister.
Trots detta har Sveriges högerkonservativa regering beslutat att avsluta utvecklingsbiståndet till Kambodja utan föregående dialog med civilsamhället. Etthundra organisationer kritiserade beslutet att lägga ned sektionskansliet: ”Detta kommer att ytterligare begränsa de mänskliga rättigheterna, hämma rättsstatsprincipen och öka korruptionen och straffriheten, vilket direkt påverkar Sveriges mål att öka synergin mellan utvecklingssamarbete och handel.”
Statsrådet Johan Forssell sa i en interpellationsdebatt i våras: ”Svenskt bistånd till Kambodja kommer att kunna fortsätta genom civilsamhällets organisationer och de globala strategierna med starkt tematiskt fokus på demokrati och mänskliga rättigheter. Sverige kommer också att fortsätta vara en stark röst för mänskliga rättigheter inklusive yttrandefrihet i Kambodja genom arbete i internationella forum och EU.”
Jag vill därför fråga utrikesminister Tobias Billström:
På vilket sätt avser ministern och regeringen att stödja de fängslade demokratikämparna i Kambodja, och vilka initiativ avser ministern och regeringen att ta för att vara en stark röst för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i Kambodja?