Interpellation 2023/24:98 Kvinnor i välfärden

av Sofia Amloh (S)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Det kommer ständigt rapporter i medierna om bristen på resurser och kompetens i kommuner och regioner. Många kvinnor får betala med sina kroppar i fysiskt och psykiskt tunga arbeten inom vård och omsorg. En dålig arbetsmiljö och låg lön, ofta kombinerat med deltidsarbete, gör att många väljer bort yrken inom dessa områden. Detsamma gäller kvinnor som jobbar med kost och städning.

Samtidigt har de flesta kommuner och regioner flera år av starka resultat i ryggen, men nu när de ekonomiska förutsättningarna är sämre än på mycket länge är utmaningarna att hitta kompetent arbetskraft till välfärden också större än någonsin.

Regioner och kommuner tvingas nu, i skenet av arbetskraftsbehovet, att dra ned på verksamhet och minska antalet anställda för att lösa effekterna av den tuffa ekonomiska situationen.

I stället för att kunna satsa på att utveckla och rekrytera kompetens till välfärden vittnar nu alltså kommuner och regioner att de i stället måste dra ned på mycket verksamhet och antalet anställda för att klara ekonomin. Detta kan komma att få långtgående konsekvenser för framtida rekrytering till välfärden där flertalet kvinnodominerade yrken finns. Detta är en stor och viktig jämställdhetsfråga.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

Vad avser statsrådet att göra för att neddragningarna inte ska drabba välfärdens kvinnor och ha en negativ inverkan på jämställheten i vårt land?