Interpellation 2023/24:89 Regeringens engagemang i kulturskolan

av Linus Sköld (S)

till Kulturminister Parisa Liljestrand (M)

 

Det är otroligt olika vilken tillgång barn har till deltagande i kulturskoleverksamhet och vilket utbud denna omfattar. Kulturskolan finns med ett rikt utbud och bra förutsättningar på vissa håll i landet, där lokalpolitiker valt att prioritera verksamheten. I små kommuner kan den vara helt beroende av en ensam eldsjäl. I andra kommuner finns ingen kulturskola alls. På några ställen är verksamheten privatiserad. På vissa ställen tas det ut höga avgifter, tusenlappar per termin. På andra ställen är både undervisning och instrumenthyra avgiftsfria.

Kommuner bär ansvaret för kulturskolans finansiering. Kommunsektorn går dystra ekonomiska tider till mötes på grund av inflation och annalkande lågkonjunktur. Dessutom underfinansierar regeringen kommunerna när det gäller värdesäkring av de generella statsbidragen. Kommuner tvingas prioritera hårt, och risken att kulturskolan, som är en verksamhet som inte är förknippad med lagkrav, nedprioriteras är uppenbar. Samtidigt halverade regeringen det riktade statsbidraget avsett för kulturskolan i budgeten 2023, och det ligger för de kommande tre åren kvar på samma låga nivå. Därmed urholkas värdet på ett redan snålt tilltaget riktat statsbidrag till landets kulturskolor. Det riskerar att få dramatiska konsekvenser för barns tillgång till utövande av kultur.

Om barn och unga ska ha jämlik tillgång till utövande av kultur måste alla kommuner erbjuda ett rikt utbud till rimliga eller obefintliga avgifter. Då krävs att den nationella nivån engagerar sig.

Jag vill därför fråga kulturminister Parisa Liljestrand:

 

  1. Hur avser ministern att agera för att undvika att den ekonomiska krisen i kommunerna blir en kulturskolekris? 
  2. Hur ska ministern tillse att alla barn har jämlik tillgång till kulturskolans verksamhet?