av Tony Haddou (V)
till Statsrådet Maria Malmer Stenergard (M)
Den så kallade gymnasielagen infördes för att ge de ensamkommande unga som drabbats av Migrationsverkets långa handläggningstider, ändrad lagstiftning och osäkra åldersbedömningar en andra chans att få stanna i Sverige.
Enligt lagen kunde ensamkommande som gick på gymnasiet ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd. Lagen var uppbyggd i tre huvudsakliga steg där det sista var att – om de tidigare stegen uppnåtts – ansöka om permanent uppehållstillstånd. Lagen har gett många ensamkommande möjlighet att stanna i Sverige. Det gäller dock inte alla.
Enligt en granskning i Dagens ETC (juni 2024) har ett stort antal ensamkommande ungdomar fått avslag på sina ansökningar om permanent uppehållstillstånd – trots att de uppfyllt de krav som ställts på dem av lagstiftaren: De har genomgått gymnasiestudier och har fått fasta jobb. Dessa ungdomar har byggt upp sina liv i Sverige och bidragit till vårt samhälle. Nu riskerar de utvisning.
Anledningen till avslagen är att Migrationsverket inte har förlängt de tillfälliga uppehållstillstånden i tid. När de drabbade sedan ansökt om permanent uppehållstillstånd har de fått avslag med hänvisning till att de inte hade giltiga tillstånd när de påbörjade sina fasta anställningar, vilket krävs.
Återigen är det således Migrationsverkets långa handläggningstider som drabbar enskilda och omöjliggör deras möjligheter att få permanent uppehållstillstånd och därmed en trygg framtid i Sverige. Problemet tenderar att vara koncentrerat till Migrationsverket i Malmö, där en majoritet av de drabbade fått sina ärenden prövade.
För Vänsterpartiet är det fullständigt oacceptabelt och rättsosäkert att Migrationsverkets tillkortakommanden drabbar enskilda på detta sätt. De ungdomar som berörs har gjort allting rätt enligt lagstiftningen – ändå nekas de permanent uppehållstillstånd i Sverige. Det är orimligt och rättsosäkert, och det underminerar förtroendet för asylprocessen.
Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Maria Malmer Stenergard: