av Isak From (S)
till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Enligt vad som framgår på regeringens hemsida ska statliga garantier användas stödjande och stabiliserande. Genom att ställa ut kreditgarantier går staten i borgen för någon annans betalningsåtagande, vilket leder till en finansiell risk för staten. Garantier används till exempel för att stödja svenska exportföretag, bostadsbyggande, infrastrukturprojekt och för att trygga stabiliteten vid ekonomiska kriser. För det ändamål och till det belopp som riksdagen har beslutat för ett eller flera budgetår får regeringen ställa ut garantier och göra andra liknande åtaganden. Om det finns särskilda skäl för det får en garanti ställas ut utan att beloppet begränsas.
S-regeringen beslutade den 3 juni 2021 att ge Riksgälden i uppdrag att ställa ut statliga kreditgarantier för nya lån som företag tar upp hos kreditinstitut för att finansiera stora industriinvesteringar i Sverige och som bidrar till att målen i miljömålssystemet och det klimatpolitiska ramverket nås. Det var väldigt nödvändigt och innebar också att nya stora nyinvesteringar i industrin nu genomförs särskilt i norra Sverige, något som väsentligt bidrar till att uppnå uppsatta klimatmål men som samtidigt ökar kostnaderna kraftigt för andra aktörer, inte minst kommunerna, andra företag och infrastrukturen.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till finansminister Elisabeth Svantesson:
Har finansministern övervägt att även aktörer med kostnadseffekter som uppkommer för samhällsbygget i den gröna industriella omställningens spår ska ges möjligheter till direkta statliga stöd, nya gröna krediter eller andra statliga garantier?