Interpellation 2023/24:798 Disciplinära åtgärder i skolan

av Anna Lasses (C)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Jag frågade min prao som går i åttonde klass på Engelska skolan vilken fråga han skulle vilja ställa till regeringen om han fick möjlighet. Han kom då med följande tänkvärda frågeställning:

I 5 kap. skollagen regleras ordningsregler och disciplinära åtgärder. Disciplinära åtgärder får vidtas endast om de står i rimlig proportion till sitt syfte och till övriga omständigheter. Syftet är att de ska bidra till elevernas studiero och trygghet. När det gäller åtgärder som utvisning ur undervisningslokalen och kvarsittning tillåts dessa om eleven stör undervisningen eller på annat sätt uppträder olämpligt, och om eleven inte har ändrat sitt uppförande efter uppmaning från läraren.

I den skola min prao går i utdelas kvarsittning enligt ett fast system. Exempelvis ger fyra sena ej föranmälda förseningar – oaktat antal minuter eller orsak – en halvtimmes kvarsittning. Detsamma gäller fyra tillfällen av sådant som strider mot uppförandekoden, exempelvis svordom eller annat störande/otrevligt beteende. Då det är upp till varje rektor att besluta om ordningsregler och åtgärder konstaterar min prao att elever på andra enheter inom samma skolkoncern har helt andra system. Ytterligare andra skolor använder åtgärderna som en sista utväg, anpassat utifrån situation och elev.

 Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Lotta Edholm följande:

 

  1. Anser statsrådet att kvarsittning är en effektiv metod för att uppnå elevers trygghet och studiero, och om så är fallet avser statsrådet att vidta några åtgärder för att metoden används på ett sätt som tar hänsyn till särskilda behov eller situation?
  2. Anser statsrådet att det är rimligt att olika skolor väljer att använda disciplinära åtgärder på så olika sätt som det görs i dag, och om inte avser statsrådet att vidta några åtgärder?