Interpellation 2023/24:795 Utökade rättigheter för Palestina i FN

av Håkan Svenneling (V)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Den 10 maj röstade en förkrossande majoritet i FN:s generalförsamling genom en resolution som från och med den 10 september 2024 ger Palestina utökad status i organisationen. Omröstningen är ett tydligt steg mot ett fullvärdigt medlemskap för Palestina i FN. Sverige avstod i omröstningen. Det gör Sverige till en del av den lilla minoritet av världens länder som inte anser att Palestina kvalificerar sig till ett medlemskap i FN.

Sveriges erkännande av Palestina 2014 innebar att vi var det första landet i EU att göra det. I dag ser vi hur andra medlemsländer följer efter. Norge, Irland och Spanien erkände nyligen Palestina som självständig stat. Ytterligare länder har flaggat för att man kommer att gå samma väg. Det är ett mycket positivt besked. Ett erkännande av Palestina ger påtagligt bättre förutsättningar för en fungerande fredsprocess.

Det är beklämmande att den svenska regeringen går i motsatt riktning och visar ovilja att ge reella förutsättningar för Palestina som en självständig stat i fred och frihet.

Utrikesminister Tobias Billström sa i samband med omröstningen i FN att stegen mot Palestinas fulla medlemskap i FN inte bara bör vara symboliska utan en del av en tvåstatslösning där Israel och Palestina kan samexistera i fred och säkerhet. I ljuset av detta blir det än mer apart att Sverige avstod att rösta för utökade rättigheter för Palestina inom FN.

I april hölls en omröstning i säkerhetsrådet om ett palestinskt medlemskap. Då lade USA in sitt veto. Resolutionen som nu röstats igenom uppmanar säkerhetsrådet att återigen ta upp frågan. Det finns en påtaglig risk att USA lägger in sitt veto ännu en gång. Just därför är det viktigt att länder som Sverige visar sitt stöd för ett palestinskt medlemskap.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

  1. På vilket sätt avser ministern och Sveriges regering att konkret arbeta för en tvåstatslösning?
  2. Anser ministern att det är i linje med det svenska erkännandet av Palestina 2014 att avstå från att ge Palestina utökade rättigheter inom FN?
  3. Kommer ministern att ta ställning för ett svenskt erkännande av Palestina i FN om en sådan omröstning blir aktuell?