av Jessica Rodén (S)
till Utbildningsminister Mats Persson (L)
I Sverige föds årligen cirka 200 barn med hörselnedsättning eller dövhet, och lika många får en sådan diagnos under sin uppväxt. De flesta av dessa barn kommer från familjer där föräldrarna är hörande och saknar tidigare erfarenheter av teckenspråk. Föräldrarna behöver då lära sig teckenspråk för att stötta sitt barn i den språkliga utvecklingen.
I dag erbjuds föräldrar en grundläggande introduktion till teckenspråk via regionen, och därefter kan föräldrar gå en mer omfattande teckenspråksutbildning för föräldrar, TUFF. Denna utbildning, som omfattar 240 timmar, är dock otillräcklig för många, vilket skapar hinder för både barn och föräldrar. Erfarenheterna från utbildningssamordnare visar på behovet av en mer flexibel utbildningslängd, som kan anpassas efter individuella behov. SPSM framhåller vikten av ytterligare utbildningstid för de föräldrar som inte nått utbildningens mål efter de tilldelade 240 timmarna. SPSM har även lämnat förslag om ändringar i förordningen om statsbidrag för teckenspråksutbildning för föräldrar.
Jag vill med anledning av ovan fråga utbildningminister Mats Persson följande:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att alla föräldrar till barn med hörselnedsättning eller dövhet ges möjlighet att lära sig och undervisa sina barn i teckenspråk genom hela deras uppväxt, för att därigenom främja en jämlik språkutveckling och delaktighet i samhället?