Interpellation 2023/24:703 Studenters ekonomi

av Nadja Awad (V)

till Utbildningsminister Mats Persson (L)

 

För fjärde året i rad presenterar SSCO Stockholms studentbudget. De redogör för hur situationen ser ut för en genomsnittlig student i Stockholm och vad denna har att förhålla sig till ekonomiskt. Enligt deras beräkningar går en student i Stockholm 2024 minus 4 585 kronor i månaden. Deras slutsatser är därmed att en student i Stockholm inte kan täcka nödvändiga utgifter enbart med hjälp av studiemedel. För att ha råd måste studenter antingen arbeta vid sidan av studierna, låna pengar, använda eventuella besparingar eller hitta alternativa lösningar för att finansiera sina levnadskostnader under studietiden. Alternativet är att dra ned på mindre akuta utgifter som exempelvis hälsosamma livsmedel eller tandvård. I SSCO:s undersökning framgår det att många studenter upplever sin ekonomiska situation som ansträngd och att många lever inom små marginaler. Mer än hälften av de tillfrågade studenterna uppgav att de känner sig stressade över sin ekonomi, och när studier av ekonomiska skäl inte tillåts vara en heltidssysselsättning ökar risken för psykisk ohälsa.

Återigen kan man konstatera att studiemedlet inte är anpassat för de förutsättningar studenter i Stockholm har. Denna ekonomiska kris som studenterna i Stockholm beskriver kan dock ses över hela landet. Det är inte unikt för Stockholm. Att studiemedlet årligen justerats upp för att täcka kostnadsökningarna är positivt, men det är inte tillräckligt för att lösa den ekonomiska situationen för studenter. För att i praktiken kunna betrakta högre utbildning som en heltidssysselsättning behöver studiemedlet och då särskilt bidragsdelen därför också höjas.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga utbildningsminister Mats Persson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att skapa ekonomiska lättnader för studenter, och kan en höjning av bidragsdelen i studiemedlet vara en sådan åtgärd?