Interpellation 2023/24:70 Landsbygdens möjligheter

av Isak From (S)

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Jägarexamen, motorsågkörkort, skoterkort, AM-kort, språkkurser, teckenspråkskurser, husdjurskurser, integrationsarenor och i stort sett alla kulturarrangemang i gles- och landsbygd bygger på att det finns ett studieförbund på plats. Att folkbildningen finns över hela landet och erbjuder sin verksamhet till en stor del av befolkningen är en resurs för hela samhället att ta vara på. Folkbildningen har en extra viktig roll i att erbjuda möjlighet till utbildning i områden där det saknas andra utbildningsaktörer. Särskilt i landsbygdskommuner är studieförbunden helt avgörande som aktör för att nå traditionellt studiesvaga grupper.

Folkbildningen har en särskild betydelse på platser i landet där tillgången på annan form av utbildning är låg, och folkbildningen ökar möjligheterna till bildning på landsbygden genom möten och nätverksbyggande.

Folkbildningen kan alltså vara ett viktigt steg till fortsatt utbildning, företagande eller arbete. Genom folkbildning skapas tillgång till bildning och utbildning över hela landet, och i förlängningen får människor en väg till vidare studier och till arbete. Regeringen föreslår nu en kraftig neddragning av studieförbunden, viket kommer att få effekt särskilt i gles- och landsbygdskommuner. Den brutala neddragningen av anslaget till studie­förbunden drabbar landsbygd och pensionärer extra hårt. Det skriver till exempel tre professorer i vuxen­pedagogik.

Med anledning av detta vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

  1. Vilka landsbygdspolitiska konsekvensanalyser har ministern gjort med anledning av regeringens neddragningar av studieförbunden?
  2. Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att regeringens neddragningar av studieförbunden inte helt ska slå ut samtliga mötes- och bildningsplatser i gles- och landsbygdskommuner?