Interpellation 2023/24:699 Skolpersonal som upprätthåller hedersnormer

av Sara Gille (SD)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Diskussionen om hedersrelaterat våld är inget nytt. Nu har det framkommit att stadsrevisionen gett förskolenämnden i Göteborg hård kritik, något som vi sett även på andra håll runt om i landet. Detta har gjorts efter att en granskning, som berör verksamhetsåret 2023, visat att förskolenämnden inte säkerställt att den personal som finns på förskolorna har tillräcklig kunskap om hedersrelaterade frågor men också att de i flera fall till och med själva upprätthåller hedersnormer och därmed inskränker barns fri- och rättigheter. Det är oacceptabelt att det finns personal som ser förtrycket och inte gör något åt det men också att de även själva står för förtrycket.

Enligt granskningen saknas det rutiner för arbetet med att förebygga och upptäcka om barn utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Under granskningens period har inga anmälningar inkommit från förskolorna om hedersrelaterat våld eller förtryck, trots att man vet att det förekommer. Den här granskningen visar tydligt att vi behöver göra mer. Vi behöver bland annat ha utbildningsinsatser bland personalen. Man kan inte låta bli att undra hur det kommer sig att man inte har kommit längre i arbetet med hedersrelaterade frågor. Vad är det som gör att man inte tar det på allvar i förskolan? Stadsrevisionen har nämligen tidigare riktat kritik mot hur skolor, förskolor och socialtjänst i Göteborgs stad arbetar mot hedersförtryck. Under förra året fick man bland annat veta att andelen ungdomar som lever med oskulds- eller våldsnormer i Göteborg hade ökat rejält sedan 2018.

Med hänvisning till ovanstående önskar jag ställa följande fråga till statsrådet Paulina Brandberg:

 

På vilket sätt ämnar statsrådet och regeringen förhindra att skolpersonal fortsättningsvis bidrar till hedersförtrycket?