Interpellation 2023/24:697 Konsekvenser vid nedsläckning av mobilnät med 2G- och 3G-teknik

av Adrian Magnusson (S)

till Statsrådet Erik Slottner (KD)

 

Med stöd av regeringen och tillsynsmyndigheten Post- och telestyrelsen genomför mobiloperatörerna Telia, Telenor och Tre just nu en mycket snabb utfasning av mobilsystemen 2G och 3G. Avsikten är att mobilnäten ska uppgraderas till 4G och 5G. Det är bra och gynnar i förlängningen såväl svenska konsumenter som offentlig sektor och näringsliv.

Samtidigt finns det en oro att omställningen går alltför snabbt. Inget annat land i Europa tänker ”släcka ned” 2G och 3G redan 2025. De flesta EU-länder har valt att sätta slutdatum till 2029. Det gäller även vårt grannland Finland.

Villaägare, säkerhetsföretag, biltillverkare och kommuner har uttryckt oro för att det inte finns någon analys av riskerna och konsekvenserna när den ”gamla” tekniken upphör att fungera.

Det få tänker på är att många larm är kopplade till de nuvarande mobilsystemen. Ingen har överblicken, och ingen – inte ens mobiloperatörerna – kan förutse när olika larm upphör att fungera. Det kan handla om allt från larm i hissar, inom äldrevården eller i villor till nivåmätning i vattendammar. Listan kan göras lång.

Det har nu också framkommit att bilar utrustade med så kallad e-call-funktion – som automatiskt kontaktar larmcentraler vid olyckor – upphör att fungera när nuvarande mobilsystem avvecklas. En annan konsekvens är att hundratusentals bilar kommer att få körförbud på grund av att deras e-call-funktion inte fungerar.

Även vad gäller ansvarsfrågan råder det oklarhet. Om någon sitter fast i en hiss på grund av att larmet inte fungerar – vem bär då ansvaret? Fastighetsägaren eller mobiloperatören? Om en bil med e-call-utrustning som är ett par år gammal råkar ut för en olycka – vem bär då ansvaret för att larmet inte fungerar?

Hur ser det ut med larm inom den kommunala äldrevården? Vem har koll på larm i livsmedelsbutikernas frysdiskar eller på alla villalarm runt om i Sverige?

Sverige ska givetvis vara ledande i utvecklingen av ny teknologi och nya smarta tjänster. Samtidigt är det viktigt att teknikskiften sker på ett sådant sätt att de inte utsätter privatpersoner, offentlig verksamhet och företag för onödiga risker.

Min fråga till statsrådet Erik Slottner är med anledning av ovanstående:

 

Kan statsrådet garantera att det finns en konsekvensanalys som innebär att det aktuella teknikskiftet inte medför att enskilda personer, offentlig verksamhet eller företag utsätts för onödiga risker när Sverige först av alla EU-länder avvecklar 2G- och 3G-näten redan nästa år?