av Tomas Eneroth (S)
till Statsrådet Johan Forssell (M)
I Guatemala vann nyligen den socialdemokratiska presidentkandidaten Bernardo Arévalo valet med mycket bred marginal. Den viktigaste valfrågan var kampen mot korruptionen och att återställa rättssäkerheten i landet. Såväl Bernardo Arévalo själv som hans parti Semilla har systematiskt motarbetats under valrörelsen, och dessvärre även nu efter valet.
Högsta valdomstolen har ogiltigförklarat Arévalos parti, och en mängd försök görs nu för att underminera valresultatet. För några dagar sedan demonstrerade tusentals människor på gatorna i Guatemala när riksåklagaren, med polisens hjälp, trängde in på valmyndigheten och beslagtog handlingar från vallokalerna i syfte att få valresultatet ogiltigförklarat. Omvärlden reagerar kraftigt, och inte minst EU:s utrikeschef Borrell har kritiserat Guatemala hårt och kräver att valresultatet respekteras och att ogiltigförklarandet av partiet Semilla upphävs. Även USA kritiserar försöken att underminera valresultatet och vidtar nu en mängd åtgärder, inte minst hårda restriktioner för de makthavare som nu agerar för att förhindra den valda presidentens tillträde.
Sverige har sedan lång tid arbetat systematiskt med att stärka demokrati och mänskliga rättigheter i Guatemala. Den svenska ambassaden och ett flertal svenska biståndsorganisationer har gjort viktiga insatser för att främja en demokratisk utveckling, och jurister, advokater och människorättsaktivister som tvingats i exil har vid sina många besök i Sverige vittnat om hur viktigt det svenska stödet har varit. Riksdagens MR-nätverk tog alldeles nyligen emot en delegation som tillsammans med Amnesty International kunde vittna om alla de övergrepp som den förra regimen utfört mot advokater och människorättsaktivister. Nu behövs stödet som mest, var beskedet. Det behövs för att säkerställa en demokratisk utveckling och inte minst för att säkra att valresultatet respekteras.
Dessvärre har regeringen sedan tidigare aviserat att avskaffa biståndet till Guatemala. Ansvarigt statsråd Johan Forssell har tidigare hävdat att demokratin kraftigt försämrats och att ”den svenska regeringen bedömer att det i dag finns små möjligheter för det svenska biståndet att påverka den utvecklingen.” Förutom det anmärkningsvärda i att ge upp arbetet med att främja en demokratisk utveckling är bedömningen dessutom i sak fel. Valresultatet om något torde vara ett tydligt bevis på detta. I stället för att avveckla det svenska biståndet borde snarare insatserna till Guatemala nu öka, inte minst för att säkra en demokratisk utveckling i Guatemala. Statsrådet Forssell har i ett frågesvar meddelat att regeringen ”inte har för avsikt att öka det svenska biståndet som redan finns i och till Guatemala” vilket jag verkligen kan beklaga.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Forssell:
Har statsrådet tagit några initiativ med anledning av den allvarliga situationen i Guatemala?