av Matilda Ernkrans (S)
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Sverige är ett innovativt välfärdsland med en stark teknisk utveckling. Vårt Sverige kan driva på en teknikutveckling för högre välstånd, bättre arbetskraftspendling och en omsorg om vår gemensamma natur och miljö. Det görs också bäst med gemensamt ansvar. Det är vad stadsmiljöavtalen varit: ett gemensamt ansvar för planeringen av hållbara städer i svenskt klimatarbete.
Runt om i vårt land ger nu regeringens nedskärningsagenda en helt annan verklighet. I mitt hemlän, Örebro län, har nu beskedet getts att stadsmiljöavtalen för snabbussarna i Örebro inte längre kan räkna med några mer pengar från stadsmiljöavtalen. SD-regeringen har tidigare gett ett första besked att korta ned avtalen till år 2027, vilket fick Örebro att redan efter förra årets besked anpassa planerna på snabbussar och lägga planer efter de beskeden. Nu kommer nästa dråpslag och ytterligare ett löftesbrott från SD-regeringen. Regeringens nedskärningsagenda för stadmiljöavtalen stoppar nu fler och snabbare bussar i Örebro, och enbart en tredjedel av det som planerats utifrån förra årets besked från regeringen kommer att kunna slutföras. Sedan är det stopp.
Nästan var fjärde kommun i Sverige har tecknat stadsmiljöavtal utifrån de premisser som gällde för 2023 och de besked som gavs av SD-regeringen för ett år sedan. Nu står alla kommuner med stadsmiljöavtal inför en helt ny, sämre verklighet. Så gör också branschen som efterfrågat långsiktighet, medborgare som efterfrågar snabbare och bättre kollektivtrafik, arbetsmarknaden som kräver bättre arbetspendling och natur och miljö som kräver ansvar för att utsläppen från transporter ska minska och för säkra levnadsvillkor med ny teknikutveckling. Allt detta möter nu en ny, krassare verklighet. För det som nyss var ett gemensamt ansvar mellan staten och lokalsamhällena drar sig nu SD-regeringen undan sitt ansvar.
När regeringen nu undandrar sig sitt ansvar och rullar tillbaka tidigare långsiktiga besked gällande stadsmiljöavtalen som skulle ge en snabbare och mer effektiv kollektivtrafik i städerna vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson följande:
1. Ska kommuninvånarna betala för det staten så sent som i år åtagit sig att betala fram till 2027?
2. Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att ge branschen långsiktiga besked!
3. Kommer statsrådet att vidta åtgärder för att se till att planeringen och genomförandet av fler och snabbare bussar i Örebro kan bli verklighet i linje med tidigare nationella besked?