Interpellation 2023/24:667 Straffansvar för psykiskt våld

av Sanna Backeskog (S)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

Alltför många utsätts för psykiskt våld i en nära relation. Förövare finns i alla åldrar och samhällsgrupper och inom både samkönade och heterosexuella relationer. Det är vanligast att förövaren är en man som kontrollerar, kränker och förtrycker en kvinna. Tyvärr växer även barn upp med det psykiska våldet, antingen som direkt utsatta eller i och med att en förälder utsätts.

Forskningen tycks vara enig om att det är det psykiska våldet som är den våldsyttring som först visar sig i en relation. Det är också det våldet som upplevs som mest kränkande, oförutsebart och stressande men som av samhället alltför ofta negligeras som ömsesidigt relationsbråk.

I februari släpptes Socialstyrelsens senaste rapport om skade- och dödsfallsutredningar. I rapporten kan man se en allvarlig koppling mellan psykiskt och fysiskt våld, och det finns flera ärenden där det enbart förekommit psykiskt våld innan ett mord begås. Man ser också att det psykiska våldet inte tas på allvar när en person söker hjälp för det.

I oktober 2021 gav dåvarande justitieminister Morgan Johansson (S) hovrättsrådet Viveca Lång i uppdrag att biträda Justitiedepartementet med att se över straffansvaret för psykiskt våld. Departementspromemorian Straffansvar för psykiskt våld presenterades för ett och ett halvt år sedan, i juli 2022. Slutsatsen är att det finns ett behov av att stärka det straffrättsliga skyddet mot psykiskt våld och att en ny brottstyp bör införas i brottsbalken. Man föreslår också att förolämpning bör läggas till i brottskatalogerna i fridskränkningsbrotten, olaga förföljelse och hedersförtryck.

Det finns alltså ett färdigutrett förslag på regeringens bord. Om det debatterade justitieminister Gunnar Strömmer, Sofia Amloh och undertecknad i kammaren den 26 juni 2023. Utifrån det är uppfattningen att det finns en bred politisk samsyn kring att en proposition om straffansvar för psykiskt våld är välkommen.

Med anledning av detta vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer följande:

 

  1. Anser justitieministern och regeringen att psykiskt våld ska kriminaliseras?
  2. Pågår det ett arbete på Justitiedepartementet för att få en proposition på plats, och hur ser i så fall tidsplanen för arbetet ut?
  3. Kan allmänheten förvänta sig att psykiskt våld kommer att vara kriminaliserat under 2024?