Interpellation 2023/24:662 Barns rätt till skolskjuts vid allvarlig sjukdom eller funktionsnedsättning

av Mattias Eriksson Falk (SD)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Jag vill börja med att tacka statsrådet för svaret på den skriftliga fråga jag tidigare ställt i samma ärende. Frågeställningen är viktig, inte minst för alla de barn och föräldrar som kan behöva och dem som i dag behöver ta strid med kommunen för rätten till skolskjuts. Lagstiftningen som gäller skolskjuts har både jag och statsrådet berört såväl i den skriftliga frågan som i svaret.

Min frågeställning till statsrådet handlade om vilka initiativ som hon var beredd att ta utifrån de brister i lagstiftningen som finns vad gäller barns rätt till skolskjuts vid allvarlig sjukdom och/eller funktionsnedsättning. Jag instämmer med statsrådet avseende förhoppningen att huvudmännen ska ta det ansvar som kan förväntas. Samtidigt vet vi att så inte sker i dag, därav den brist jag nu påtalar.

Om en elev, eller snarare dess vårdnadshavare, väljer en annan kommunal skola än placeringsskolan, eller för den delen en friskola, finns ingen skyldighet att erbjuda skolskjuts för kommunen. Det kan finnas en möjlighet, men kommunerna hävdar i praktiken alltid att det uppstår ekonomiska eller organisatoriska konsekvenser av att ge skolskjuts utöver befintlig rätt. 

Dock bör läget vara annorlunda i de fall ett barn drabbas av en allvarlig sjukdom eller funktionsnedsättning som inte var känt vid val av skola. Ett barn ska, utifrån de förutsättningarna, inte tvingas byta skola eller för den delen använda sig av kollektivtrafiken. Båda dessa delar skulle kunna påverka barnet negativt, särskilt om en sjukdom kan riskera att förvärras. En reglering i lag är det som behövs för att säkerställa barnens rätt till skolskjuts vid allvarlig sjukdom och/eller funktionsnedsättning.

Utifrån ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet Lotta Edholm:

 

  1. Avser statsrådet att ta några initiativ med anledning av det anförda?
  2. Om statsrådet inte avser att ta några initiativ, varför inte?
  3. Är statsrådet berett att ta några generella initiativ för att säkerställa barns bevov vad gäller rätt till skolskjuts vid allvarlig sjukdom eller funktionsnedsättning som uppstår efter att val av skola gjorts?