av Isabell Mixter (V)
till Statsrådet Anna Tenje (M)
Regeringen genomför via budgeten förändringar i föräldraförsäkringen. De nya reglerna som regeringen och Sverigedemokraterna genomför via budgeten innebär att 90 dagar med föräldrapenning kan överlåtas till någon annan försäkrad person.
Lagändringarna har inte utretts, och i lagrådsremissen som genomförts inför lagändringen hänvisar man till remissvar som lämnats in till slutbetänkandet Jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn – en ny modell för föräldraförsäkringen (SOU 2017:101). Men det lagförslag som regeringen nu går fram med skiljer sig i väsentliga delar från slutbetänkandet. Till exempel föreslog utredningen en möjlighet att överlåta 60 dagar i föräldraförsäkringen och att dessa dagar skulle begränsas till fyra dagar per år från det att barnet fyllt tre år. Regeringen har utökat det till 90 dagar och tagit bort begränsningarna i hur dagarna kan fördelas tidsmässigt.
Sedan utredningen gjordes 2017 har förändringar i föräldraförsäkringen genomförts. Numera är det möjligt att överlåta föräldrapenning till sambor. En del har alltså redan förändrats sedan den ursprungliga utredningen gjordes. Regeringen hänvisar bland annat till att deras förslag skulle underlätta för ensamstående föräldrar. Det är riktigt att en förändring för att underlätta för ensamstående skulle behövas, men den förändring som regeringen föreslår kommer att gälla för alla föräldrar och kan komma att påverka jämställdheten negativt. Kritiken mot regeringens införande av överlåtelse av föräldrapenning har varit stor bland såväl fackförbund som kvinnoorganisationer.
Den ursprungliga utredningen föreslog också ytterligare reserverade dagar för respektive vårdnadshavare för att öka jämställdheten i föräldrapenningen. Det är beklagligt att regeringen rycker ut vissa delar ur utredningen, förändrar dem och genomför dem utan sedvanligt remissförfarande men inte genomför de delar som skulle bidra till ett mer jämställt föräldraskap.
Överlåtelse av föräldrapenning till vem som helst riskerar också att öppna upp en ny marknad där föräldrapenning kan användas för att avlöna "nannys". Det går helt emot avsikten med föräldraförsäkringen.
Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga statsrådet Anna Tenje: