Interpellation 2023/24:646 Gränsöverskridande järnvägstrafik för stärkt totalförsvar

av Niklas Karlsson (S)

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Den gränsöverskridande järnvägstrafiken är viktig för att stärka det svenska totalförsvaret. Alla trafikslag är viktiga i detta arbete, men särskilt betydelsefull är järnvägen eftersom den kan transportera stora mängder gods. Att förflytta en soldat kräver också mängder material – om man tänker sig ett antal tusen sådana transporter är det lätt att inse hur betydelsefull järnvägen är, som kan frakta denna stora mängd materiel och soldater på bästa sätt. För detta krävs det betydligt större kapacitet inom järnvägen.

Försvarsberedningen konstaterar i Allvarstid – Försvarsberedningens säkerhetspolitiska rapport 2023 (Ds 2023:19) att det kommer att vara avgörande för Sverige och Nato att upprätthålla förbindelser västerut, bland annat via västkusten och Göteborg, via västra Svealand till Osloområdet samt via Jämtland och Norrbotten till de norska hamnarna i Trondheim och Narvik samt via Öresundsområdet.

Öresundsregionen är militärstrategiskt viktig. I förlängningen handlar det om hur de olika Natomedlemmarna runt Östersjön väljer att hantera sina styrkor i området.

I Försvarsberedningens rapport Kraftsamling (Ds 2023:34) förtydligas detta vidare genom att man betonar vikten av att säkra redundans i bland annat södra Sverige för tungtransporter på både väg och järnväg, eftersom Öresundsregionen är ett strategiskt viktigt geografiskt område i händelse av krig.

Vidare lyfts vikten av samverkan med andra länder fram, och denna behöver utvecklas för att hantera gränsöverskridande infrastruktur och för att säkra möjligheterna till järnvägsförbindelser till kontinenten, via tågfärjor eller andra alternativ, även i de fall då sträckningen över Öresund och Danmark inte är tillgänglig.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Pål Jonson:

 

  1. Anser ministern att det finns ett behov av att stärka förbindelserna mellan Danmark och Sverige för att säkra redundans i södra Sverige i händelse av höjd konflikt och ytterst ett väpnat angrepp, och i så fall avser ministern att vidta några åtgärder?
  2. Har ministern tagit initiativ till en analys av om det är brådskande att denna förmåga stärks, och kan ministern i så fall redogöra för resultatet av analysen?