Interpellation 2023/24:595 Incitament för vindkraft

av Malin Larsson (S)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Vi i Västernorrland har under lång tid tagit ett stort ansvar för hela Sveriges energiförsörjning. Våra älvar och vattendrag har försett Sverige med energi under decennier, och senare har det utvidgats till att omfatta en stor del av den vindkraft som i dag finns i Sverige. I dag finns cirka 750 befintliga vindkraftverk, och ytterligare drygt 250 är beviljade. Detta innebär att vi kommer att ha cirka 1 000 vindkraftverk i länet inom fem år – vindkraft som producerar energi som i stor utsträckning levereras till andra delar av landet och resten av EU.

Den socialdemokratiska regeringen tillsatte en mycket viktig och efterlängtad utredning som skulle ha lämnat förslag på system för kompensation till lokalsamhällen och förslag för att stärka kommunernas incitament. Den nya regeringen kom med tilläggsdirektiv som gjorde att några konkreta förslag om kompensation och incitament inte fick lämnas. Utredningen överlämnade sitt betänkande i april 2023.

Uppförande av vindkraftverk påverkar både boende, markägare, friluftslivet och kommunerna. Jag bor själv i Västernorrland, och att vindkraftsfrågan engagerar har jag själv sett på nära håll. Jag har sett den oro, de konflikter och de farhågor som kan uppstå när vindkraften diskuteras och etableras. Nu i dag ser jag också de möjligheter, den framtidstro, tillväxt och de jobb som vindkraften med sin efterfrågade förnybara el bidrar till. Många kommuner, framför allt i norr där vi har stor utbyggnad av förnybar energi, ser i dag många nya stora etableringar, med nya gröna jobb, på grund av att det finns stor och säker tillgång till förnybar energi via vind- och vattenkraften.

Trots att Västernorrland är en av landets största producenter av förnybar elkraft leder det inte till några direkta ekonomiska eller materiella fördelar för oss som bor där eller för kommunerna i regionen. Det är inte rimligt – i synnerhet inte i ett läge där det är norra Sverige som räddar resten av landet från elbrist och då vi behöver än mer el i den gröna omställningen. Kommuner som redan byggt ut mycket vindkraft ska inte missgynnas för att de tidigt varit med och bidragit till en mer hållbar elproduktion. 

Utifrån detta vill jag fråga statsrådet Romina Pourmokhtari:

 

  1. Hur anser statsrådet att vi ska nå en ökad acceptansnivå för vindkraftsutbyggnad?
  2. Avser statsrådet och regeringen att lägga fram några förslag gällande lokala incitament, och hur ser statsrådet på att även se över kompensation till kommuner och invånare för redan byggd vindkraft?