av Lars Isacsson (S)
till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
Under de senaste åren har ekonomisk brottslighet och dess påverkan på samhället blivit alltmer framträdande. Ekobrottsmyndigheten varnar för att kriminella element infiltrerar legitima näringslivssektorer, såsom hälso- och sjukvården, och använder företag som ett verktyg för att tvätta pengar och dölja illegala aktiviteter. Flera rapporter, inklusive uppgifter från Sveriges Radios Ekot, indikerar att kriminella nätverk, såsom Foxtrot, ägnar sig åt bedrägerier och skattebrott genom att bland annat driva vårdföretag och företag inom familjehemsverksamhet.
Ekobrottsmyndigheten upplyser om att tecken på att kriminella grupper börjar etablera sig inom vården är synliga, vilket inkluderar drift av vårdcentraler och vaccinationsmottagningar. Vidare har brottsvinster från bedrägerier beräknats uppgå till nästan 6 miljarder kronor, vilket är mer än dubbelt så mycket som vinsterna från narkotikahandel. Svarta pengar beräknas kosta samhället 100 miljarder per år och välfärdsbrott 30 miljarder per år. Denna typ av ekonomisk brottslighet utgör ett hot mot samhällets struktur och medför avsevärda kostnader och finansierar till stor del grov organiserad brottslighet.
Det är tydligt att den nuvarande situationen kräver en förstärkt insats och nya strategier för att bekämpa ekonomisk brottslighet och förebygga kriminellas inflytande över legitima företag.
Med anledning av det ovan anförda vill jag ställa följande frågor till justitieminister Gunnar Strömmer: