Interpellation 2023/24:505 Skulder och jämställdhet

av Ida Ekeroth Clausson (S)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Kronofogden går mot rekord. Den sammanlagda skulden hos kronofogden var vid årsskiftet 119 miljarder kronor, vilket är den största summan någonsin. Det är en ökning med 18 miljarder, eller närmare 50 miljoner kronor om dagen, sedan förra året.

De flesta skuldsatta är män. Men andelen skuldsatta kvinnor ökar, och deras skuldbelopp ökar i högre takt än männens. Kvinnornas skatteskulder har ökat med 80 procent sedan förra årsskiftet, medan motsvarande siffra för män är 29 procent.

Under hösten ställde jag flera interpellationer till finansministern om hushållens ekonomi och ökade skulder. Problemen kvarstår dock. Röda Korsets kartläggning visar att utsattheten har ökat i samtliga Sveriges 21 län som en följd av den ekonomiska krisen. Röda Korset, Svenska kyrkan, Stadsmissionen och många andra samhällsorganisationer vittnar om att fler och fler vänder sig till dem för att få stöd med det mest grundläggande. I dessa tider tvingas allt fler svenskar, framför allt kvinnor, av ekonomiska skäl att stanna kvar i sina relationer. Närmare tre av fem kvinnor är osäkra på om de kan leva ett gott liv om de separerar, och lika många skulle inte ha råd med nuvarande bostad vid en skilsmässa. Det är alltså fullt möjligt att man stannar kvar i destruktiva förhållanden för att man inte har råd att lämna. Det är inte att leva ett fritt liv. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

  1. Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att minska kvinnors allt högre skuldsättning?
  2. Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att kvinnor inte ska bli inlåsta i destruktiva förhållanden av ekonomiska skäl?