Interpellation 2023/24:454 Stress på jobbet

av Johanna Haraldsson (S)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Stress är ett stort problem på svensk arbetsmarknad, inom både privat och offentlig sektor. Aldrig förr har så många varit sjukskrivna på grund av stress; över hälften av alla som är sjukskrivna under längre tid är det just på grund av psykisk ohälsa kopplat till stress. Kvinnor är av lätt insedda skäl extra hårt drabbade.

Det är väl belagt att det främst är dålig arbetsmiljö och en obalans mellan krav och resurser som gör folk sjuka av jobbet. På många arbetsplatser är man inte tillräckligt bra på att organisera och anpassa arbetsplatsen för de anställda. Hög arbetsbelastning är ett vanligt problem på våra arbetsplatser.

I spåren av ökade varsel inom flera sektorer riskerar problemen att öka. I slimmade organisationer riskerar man ökade krav på enskilda anställda. Omorganisationer är alltid påfrestande för de anställda, samtidigt som kraven på den enskilde riskerar att öka när antalet anställda och bredden av kompetens på arbetsplatsen minskar.

Man kan också anta att antalet fysiska skador riskerar att öka i spåren av ökad stress i flera branscher, när man på grund av ett pressat schema inte är tillräckligt uppmärksam på fysiska risker.

Därför vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

  1. Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att motverka ökad stress i spåren av ökat antal varsel?
  2. Vilka insatser planerar regeringen för att öka kunskapen bland arbetsgivarna om stress och hur man motverkar det bland sina anställda?
  3. Vilka reformer menar statsrådet skulle få fler arbetsgivare att ta ett större ansvar för och bättre förebygga stress på jobbet?