Interpellation 2023/24:453 Förebyggande arbete mot spelmissbruk

av Azadeh Rojhan (S)

till Statsrådet Niklas Wykman (M)

 

Enligt Spelinspektionens siffror har 75 procent av svenskarna spelat om pengar någon gång under det senaste året. Omsatt i pengar är det 3 281 kronor som personer över 18 år i vårt land har spelat bort – per person. Det är en skrämmande siffra, men ännu mer skrämmande är siffran som säger att 50 procent av omsättningen på spelmarknaden kommer från 4 procent av spelarna.

Vi vet samtidigt att spelandet bland de unga vuxna ökar, och det är också inom denna grupp som spelmissbruket ökar. Spelmissbruket kan i dag gå väldigt långt innan det hinner upptäckas, och många av dessa unga vuxna hinner dra på sig stora skulder. Det är något som drabbar individen men också många gånger familj och närstående.

Det råder i dag en stor tystnadskultur kring spelmissbruk. Det är ett tabubelagt missbruk som enkelt går att dölja. Tyvärr saknas det i dag en instans med ansvar för att sprida information och kunskap om spelmissbruk. Hjälporganisationer vittnar om att allt fler lärare efterfrågar råd om hur de kan upptäcka spelmissbruk eller hur de bör agera när de misstänker missbruk hos en elev.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Niklas Wykman följande:

  1. Tycker statsrådet att den nuvarande spellagen är tillräcklig för att motverka osunt spelande och, om inte, vad avser statsrådet att göra?
  2. Avser statsrådet att tillsätta en utredning om att inrätta en aktör lik IQ, som arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol, inom spelområdet?
  3. Avser statsrådet att ta några initiativ för att få bukt med det växande spelmissbruket bland unga vuxna och den skuldsättningsproblematik som missbruket oftast innebär?