Interpellation 2023/24:447 EU-direktivet om tillbörlig aktsamhet för företag

av Aida Birinxhiku (S)

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

I februari 2022 presenterade EU-kommissionen ett förslag till direktiv om tillbörlig aktsamhet för företag i fråga om hållbarhet, Corporate Sustainability Due Diligence, CSDD. Direktivet fastställer en skyldighet för vissa företag att visa tillbörlig aktsamhet i sin verksamhet och i sina värdekedjor för att motverka negativa effekter för mänskliga rättigheter och miljö. Med negativa effekter avses bland annat tvångsarbete, barnarbete och miljöförstörelse. Syftet med direktivet är att näringslivet ska bidra till en hållbar omställning för den europeiska ekonomin genom harmoniserade regler, konkurrensneutralitet och rättssäkerhet på EU:s inre marknad.

Arbetet med att få till denna lagstiftning har pågått i över tre år. I mitten av december förra året nådde Europaparlamentet och ministerrådet en överenskommelse om direktivet. Nu på fredag den 9 februari hålls en omröstning i Coreper där medlemsländerna ska få ta ställning. I nuläget rapporteras det att den svenska regeringen är på väg att backa ur uppgörelsen och rösta nej till förslaget, vilket vore djupt beklagligt och riskerar att leda till att hela förslaget faller.

Ett svenskt nej till förslaget riskerar att äventyra svensk konkurrenskraft och försämra skyddet för arbetstagares rättigheter. Förslaget är ett viktigt steg för en mer rättvis internationell handel som värnar såväl klimatet som arbetstagares rättigheter och som säkerställer en jämlik spelplan för företagen. Frivilliga riktlinjer har visat sig vara otillräckliga, och tydliga spelregler har efterfrågats, inte minst av svenska företag. Det ska inte vara en konkurrensfördel för företag att undfly ansvar för miljö, klimat och mänskliga rättigheter.

Mot denna bakgrund är min fråga till statsrådet Johan Forssell följande:

 

Avser statsrådet och regeringen att bromsa EU-förslaget om tillbörlig aktsamhet för företag i fråga om hållbarhet?