Interpellation 2023/24:436 Kraftvärmens förutsättningar

av Isak From (S)

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Rysslands invasionskrig i Ukraina har lett till att många länder nu vill minska sitt beroende av rysk gas och andra fossila bränslen. Samtidigt har priset på utsläppsrätter ökat kraftigt, detta som en konsekvens av EU:s klimatmål – där man kraftigt vill minska beroendet av fossila bränslen. Det är också troligt att priset på utsläppsrätter kommer att öka ytterligare då Europaparlamentet nyligen aviserat nya ambitiösa klimatmål.

Marknaden för skogsbränsle har svängt kraftigt flera gånger under det senaste decenniet. Kraftigt minskad import av biomassa och biobränslen från Ryssland, Belarus och Ukraina har lett till bränslebrist inom EU på flera miljoner ton. I dag står stora delar av landet inför en ökad efterfrågan på inhemska bränslen. Det gäller i första hand till el- och värmeproduktion – men på sikt även till andra användningsområden som biodrivmedel och nya produkter.

Den svenska kraftvärmen spelar en viktig roll i vårt energisystem sedan mitten av förra seklet. De flesta svenska städer värms upp med fjärrvärme från ett eller flera kraftvärmeverk. Med kraftvärmens installerade elproduktionseffekt skulle vi med rätt förutsättningar kunna frigöra elproduktion som motsvarar i storleksordningen två kärnkraftsreaktorer. Trots detta tenderar kraftvärmen att hamna i skuggan av kärn- och vindkraft i den svenska energidebatten.

Efterfrågan på biobränsle ökar i hela EU. Det ökade behovet beror på flera faktorer. Bland annat har flera länder i vårt närområde konverterat sina gamla fossila pannor till biobränslepannor. 

På sikt kommer ett större fokus på cirkulär ekonomi att innebära att mer av rivnings- och byggavfall går till återvinning och återanvändning. Detta skapar i sin tur en stärkt marknad för uttag av grot. Med de marknadsförhållanden för elproduktion som vi förväntas ha framemot 2030 är varenda kilowattimme värd att producera.

Studier från Energimyndigheten visar att det finns en god potential att ta ut mer grot ur svensk skog och samtidigt klara av Sveriges miljömål, särskilt i norra Sverige där nästan ingen grot alls tas ut.

Med anledning av detta vill jag fråga energi- och näringsminister Ebba Busch: 

 

Avser ministern att ta några initiativ för att förbättra förutsättningarna för den bioenergieldade kraftvärmen?