Interpellation 2023/24:424 Naturvårdsverkets arbete med värdefull natur

av Isak From (S)

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

En art som har börjat sprida sig i landet är stenmården. Stenmården betecknas som invasiv och anses vara ett skadedjur, och som skadedjur har den stor potential att orsaka enorma kostnader i Sverige om den skulle etablera sig. I Europa är stenmården känd för sin underliga förkärlek för att bita sönder kablar i bilar och att gräva gångar/bygga bon i isoleringen i hus. Enbart i Tyskland orsakade mårdarna tusentals försäkringsskador på bilar och hus. Arten finns på hela kontinenten och orsakar där miljardbelopp i skador varje år. Naturvårdsverket har inte fört upp stenmården som invasiv. Myndigheten betecknar inte heller djuret som ett stort hot rent ekologiskt trots att det är känt att den kan orsaka stor skada för häckande fåglar, särskilt för rödspov och sydlig kärrsnäppa.

Naturvårdsverkets budget har de senaste åren påverkats av högerregeringens minskande anslag avseende åtgärder för värdefull natur, vilket nu påverkar Naturvårdsverkets arbete med bland annat stenmården.

Det måste vara politikens uppgift att bringa en helhetssyn, där även konsekvenser för samhället bör vägas in, och då framstår uppgiften att förhindra en etablering av stenmården som angelägen.

Jag vill därför fråga statsrådet Romina Pourmokhtari: 

 

Avser statsrådet att ta några generella initiativ rörande Naturvårdsverkets arbete med värdefull natur och åtgärder kopplade till invasiva arter?