av Carina Ödebrink (S)
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
I Jönköpings län och i dess omgivning finns en stor andel av Sveriges industriella trähusproduktion. Det är en bransch som sysselsätter många smålänningar och levererar klimatsmarta bostäder till hela landet. Enligt Träcentrum ligger 75 procent av landets träföretag, allt från snickerier, trähustillverkare, möbel- och inredningsföretag till sågverk, inom 15 mils radie från Nässjö. Att bygga mer bostäder i trä är dessutom bra för klimatet och bidrar till den gröna omställningen genom lägre utsläpp och att trämaterialet binder koldioxid.
Sverige har fram till nyligen haft det mest omfattande bostadsbyggandet på 30 år, och det socialdemokratiska målet om 250 000 nya bostäder till 2020 uppnåddes med råge. Mellan åren 2015 och 2021 påbörjades i genomsnitt 60 000 bostäder per år. Det är ungefär på den nivå på behovet av nya bostäder fram till år 2030 som Boverket då prognostiserade. Bostadsbyggandet har nu tvärnitat, och ett osäkert världsläge med stigande materialpriser, ökat inflationstryck och stigande räntor skapar stor oro och osäkerhet för fastighets- och byggbranschen men även för hushållen.
Den ekonomiska situationen har dramatiskt minskat efterfrågan på småhus och lägenheter. Trähusföretagen har blivit tvungna att göra sig av med personal, och enligt fackförbundet GS:s varselsiffor för perioden januari–september 2023 har varslen inom träindustriavtalet stigit med 400 procent jämfört med samma period förgående år. Man får nästan gå tillbaka till krisen på 90-talet för att hitta motsvarande varselsiffror inom träindustrin; bara i juni varslades 560 medlemmar.
Kompetensbristen gör också att många företag håller hårt i sina anställda trots kraftigt minskad produktion. Man vill inte stå utan den kompetensen när krisen är över. Men detta skapar ytterligare kostnader som man riskerar att inte kunna bära.
Trähusindustrin och dess underleverantörer är viktiga arbetsgivare i Jönköpings län, och den dramatiska nedgången i efterfrågan drabbar därför länet extra hårt.
I dagsläget är det bostadsbrist i den överväldigande majoriteten av Sveriges kommuner samtidigt som bostadsproduktionen sjunker till de lägsta nivåerna sedan 90-talskrisen.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till statsrådet Andreas Carlson: