Interpellation 2023/24:367 Sjukvård i kris eller krig

av Patrik Björck (S)

till Statsrådet Carl-Oskar Bohlin (M)

 

Sjukvården är en av de allra mest avgörande samhällsfunktionerna för att rusta Sverige inför en kris, och det är en bärande del av motståndskraften som bara måste fungera. Detta tydliggjordes inte minst under pandemin. Men tyvärr ser vi förödande konsekvenser av regeringens prioriteringar. 

Trots varning efter varning, bland annat från Sveriges regioner, har Sverigedemokraterna och regeringen vägrat att skjuta till de resurser som krävs, och nu är läget akut. 17 av 21 regioner i vårt land uppger att man tvingas skära ned på sjukvården. Om vården inte ges de resurser som krävs för att klara sin uppgift i fred, hur ska det då gå om det blir en kris eller, ännu värre, krig?

Regionerna tar sitt ansvar. Men regeringen tar inte sitt ansvar. Regeringen lägger 13 miljarder på att sänka skatten för höginkomsttagare samtidigt som läkare, sjuksköterskor och undersköterskor sägs upp. Sjukvården i Gävleborg sparar 700 miljoner och Östergötland minskar med 600 tjänster, Värmland med 750 anställda och Sahlgrenska med motsvarande 2 000 tjänster.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Carl-Oskar Bohlin:

 

Anser statsrådet att Sverige är bättre rustat för kris eller krig när den svenska sjukvården säger upp personal och har svårt att klara sitt uppdrag, och om inte, vilka åtgärder avser statsrådet vidtaga?