Interpellation 2023/24:366 Arbetsmarknadskunskap i gymnasieskolan

av Niklas Sigvardsson (S)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Svensk arbetsmarknad präglas alltmer av otrygga jobb och sämre arbetsvillkor. Arbetslivskriminalitet och fifflande arbetsgivare har blivit vardag. Fusket med arbetsmiljön ökar, och förra året inträffade en rad katastrofala dödsolyckor. Det är fullkomligt oacceptabelt. Ingen ska behöva dö på jobbet.

I det här läget väljer skolminister Lotta Edholm (L) att ta bort arbetsmarknadskunskap i skolan. I de nya ämnesplanerna för samhällskunskap i gymnasieskolan som regeringen beslutade om strax innan jul har SD-regeringen valt att stryka arbetsmarknadsdelarna som innebar att eleverna skulle lära sig om: ”Arbetsmarknad, arbetsrätt och arbetsmiljö. Arbetsmarknadens parter, deras olika roller och betydelse för samhällsutvecklingen.”

Regeringen har samtidigt i olika sammanhang försökt säga att den svenska modellen ska värnas och ska fortsätta gälla. Det har bland annat sagts i samband med den havererade implementeringen av omställningsstudiestödet. Men i själva verket verkar det vara spel för gallerierna.

För unga som ska ut och sommarjobba eller göra sitt inträde i arbetslivet är det helt avgörande att ha en grundläggande förståelse av den svenska modellens spelregler, vad ett kollektivavtal är och vem man kan vända sig till om någonting är fel på jobbet. Gedigna kunskaper om arbetsmarknad, arbetsrätt och arbetsmiljö är avgörande för att motverka att unga utnyttjas på arbetsmarknaden.

Därför vill jag ställa följande frågor till skolminister Lotta Edholm:

 

  1. Har statsrådet tagit initiativ till en analys av hur borttagandet av arbetsmarknadskunskap ur ämnesplanerna påverkar kunskaperna bland elever om den svenska modellen, om risken för utnyttjande på arbetsmarknaden och om risken för framtida arbetsskador på grund av dålig arbetsmiljö, och kan statsrådet i så fall redogöra för resultatet av analysen?
  2. Hur avser statsrådet att agera för att morgondagens unga ska få ta del av hur den svenska arbetsmarknaden, arbetsmiljölagstiftningen och arbetsrätten fungerar?