Interpellation 2023/24:353 Ungdomsarbetslöshet

av Emelie Nyman (C)

till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)

 

Nyligen samlades Sveriges ledare i Sälen för att diskutera säkerhetspolitik på Folk och Försvar. För att ha ett motståndskraftigt samhälle krävs det politik på alla fronter. Det är givetvis alldeles nödvändigt med satsningar på militärt och civilt försvar, men andra områden som arbetsmarknadspolitik är ej att förglömma.

En viktig lärdom vi i realtid kan dra från det avskyvärda anfallskriget av Ryssland mot Ukraina är hur vital samhällsmoralen är. En hög samhällsmoral genererar en motståndskraftigare nation. Samhällsmoral bygger på hopp och optimism. Det ligger i det lilla, i vardagen, känslan av att det vi har är värt att försvara.

Ett arbete är för många en central del i vardagen, det som möjliggör frihet och meningsskapande. Det som gör att unga kan spara till sin första lägenhet, påbörja sitt vuxna liv, ägna fritid åt hobby och vänner. Ett jobb är i regel en helt avgörande pusselbit för en stark samhällsmoral. Utan arbete är det svårt att vara självständig, utan arbete är det svårt att skapa sitt eget. 

Tyvärr framgår det i SCB:s arbetskraftsundersökning från 2023 att arbetslösheten i Sverige ökar. En grupp där arbetslösheten ökar är de unga. Ungdomsarbetslösheten har i praktiken i all tid legat över den övriga befolkningens. Vi måste få en förändring och bryta mönstret.

Detta kan ha långvariga konsekvenser för både individen och samhället i stort. Och nu mer än någonsin behöver vi visa de nya generationerna att det finns en vardag att försvara. En vardag med ett meningsfullt arbete. Långsiktighet är viktigt, men vi behöver också åtgärder här och nu.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att minska ungdomsarbetslösheten?