Interpellation 2023/24:332 Unga mäns psykiska ohälsa

av Eva Lindh (S)

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Psykisk ohälsa bland unga är ett växande samhällsproblem i hela Norden. Det finns könsskillnader när det gäller den psykiska ohälsan bland unga. Det handlar framför allt om att pojkar och män har svårare att söka hjälp. Det kan leda till ångest, depression och ökad risk för självmordsförsök och självmord. I Sverige har studier uppmärksammat pojkars svårigheter att klara skolan vilket i sin tur påverkar hälsan och framtiden. Missbruk, spelande, sömnsvårigheter och sårbarheten vid att finna sin könsidentitet är också aspekter som påverkar unga mäns psykiska hälsa negativt.

En forskningsöversikt av Nordiska ministerrådet sammanfattar kunskapsläget och vad som behöver göras. Det konstateras att vi behöver ökad förståelse och kunskap, och vi behöver utveckla insatser för att möta ungas psykiska ohälsa. För att inse och förstå de skilda utmaningarna och behoven behöver vi samlad kunskap för att ge rätt insatser. Nordiska rådets välfärdsutskott har också drivit på för att samordna insatser på området.

Vi har ett gemensamt ansvar för att se till att alla barn får en bra uppväxt och möjligheter att utvecklas efter sina egna förutsättningar. Skillnaderna i hälsa ökar och vi behöver lägga kraft på att få ett mer jämlikt samhälle och att utjämna hälsoklyftorna. Våra barn och unga är det viktigaste vi har!

Mina frågor till socialminister Jakob Forssmed:

 

  1. Hur kommer ministern och regeringen att tillse att kunskaperna ökar om hur vi kan underlätta för unga män att söka hjälp samt främja unga mäns psykiska hälsa?
  2. Vilka insatser ser ministern som prioriterade för att möta behovet av insatser för att ge unga män möjligheter till en bättre uppväxt och framtid?
  3. Hur arbetar ministern för att minska antalet självmord bland unga?
  4. Ser ministern fler möjligheter till samarbete kring psykisk ohälsa i Norden?