av Eva Lindh (S)
till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Tack vare stora gröna investeringar och en tydlig politisk riktning ligger Sverige långt framme i klimatomställningen. Vårt land bör också i framtiden ta sin del av ansvaret för att få ned utsläppen samtidigt som vi kan visa omvärlden att en grön omställning skapar jobb och exportmöjligheter. Den svenska industrin spelar fortsatt en avgörande roll i vårt samhällsbygge och kommer även att göra det för att vi ska klara klimatomställningen. För att möjliggöra framväxten av ny industri och nya jobb har det offentliga en viktig roll i att skapa så goda förutsättningar som möjligt. Stödet till de kommuner där nya etableringar planeras är avgörande för att kommunerna ska klara språnget.
Den S-ledda regeringen drev på för stora investeringar för att ställa om industrin. Bland annat har det skett genom Industriklivet och gröna krediter. Nu skapas tusentals jobb i landet på grund av denna gröna omställning.
För kommuner och regioner som tidigare under lång tid sett en utflyttning och minskande ekonomiska resurser innebär denna tillväxt framtidstro, men också särskilda utmaningar. Det krävs investeringar i bland annat industrimark, vägar, avlopp, bostäder och inte minst i människor för att klara kompetensförsörjningen. Det kräver även en utökad välfärd i form av exempelvis förskolor och skolor.
Men att vända om mot utveckling påverkar den kommunala ekonomin kraftigt, särskilt för de mindre kommuner där en investering innebär en procentuellt väldigt stor ökning. Det finns samtidigt en eftersläpning i nya skatteintäkter från den ökande befolkningen. För att möjliggöra framväxten av ny industri och nya jobb har staten också en viktig roll i att skapa så goda förutsättningar som möjligt.
Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till finansminister Elisabeth Svantesson:
Avser ministern att vidta några åtgärder för att stödja kommuner där den gröna industriella revolutionen sätter den kommunala ekonomin under hårt tryck, och i så fall vilka åtgärder?