Interpellation 2023/24:324 EU:s toppmöte och ekonomiskt stöd till Ukraina

av Matilda Ernkrans (S)

till Statsminister Ulf Kristersson (M)

 

Dramatiken på EU:s senaste toppmöte den 14–15 december var att EU:s ledare inte kunde enas om det så avgörande ekonomiska stödet till Ukraina. Det sätter Ukraina och Europa i en oerhört farlig situation. 

Estland, Lettland, Litauen, Polen och Finland är med rätta väldigt oroliga för den här signalen till Putin. Man kan ju fråga sig varför Ungern inte delar den oron. 

Den slutsats man skulle kunna dra är att nu måste de 26 EU-ledare som är överens gå fram med en egen uppgörelse. Ukrainas säkerhet och Europas kan inte vänta. Det så viktiga ekonomiska stödet till Ukraina behöver beslutas. 

I ett försök, vad man kan tro, att få Ungern att lyfta sitt veto mot ekonomiskt stöd till Ukraina beslutade EU-kommissionen dagarna innan toppmötet att betala ut 10 miljarder euro till Ungern. Detta är pengar man tidigare hållit inne på grund av att Ungern inte lever upp till EU:s krav om grundläggande demokratiska principer. 

Att EU har en villkorsmekanism som gör att vi kan hålla inne stöd till länder som bryter mot rättsstatsprincipen är en viktig fråga EU:s legitimitet. Vi måste värna principen att EU-pengar inte ska gå till länder där man har gjort stora inskränkningar i domstolarnas oberoende, pressfriheten eller möjligheten för oppositionen att delta i valen på lika villkor. 

Kommissionen motiverar beslutet med att Ungern vidtagit de åtgärder som krävs för att få ta del av stödet.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsminister Ulf Kristersson:

 

  1. Hur ser statsministern på kommissionens agerande och den bedömning man gjort gällande utbetalning av stöd till Ungern, och avser statsministern vidta någon åtgärd utifrån sin syn på frågan? 
  2. Vilka konsekvenser ser statsministern att beslutet kommer att få för EU:s framtida möjligheter att upprätthålla krav på rättsstatlighet i medlemsstaterna, och avser statsministern ta några initiativ för att säkerställa att kravet på rättsstatlighet upprätthålls? 
  3. Hur agerade statsministern på EU-toppmötet för att driva på en uppgörelse för de 26 länder som var överens?