av Serkan Köse (S)
till Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L)
Unga med funktionsnedsättning möter betydande hinder på arbetsmarknaden, något som tydligt framgår av SCB:s senaste statistik, publicerad i april 2023. Statistiken visar att endast 52 procent av unga med funktionsnedsättning har förvärvsarbete, och 37 procent upplever diskriminering baserat på deras funktionsnedsättning. Därutöver indikerar statistiken att var tredje ung person med funktionsnedsättning utsätts för diskriminering i arbetslivet.
Statistiken från 2023 belyser ytterligare de utmaningar som unga med nedsatt arbetsförmåga står inför. Strukturella och operativa hinder, förstärkta av nedskärningar och ökad digitalisering inom Arbetsförmedlingen, förvärrar problematiken för denna grupp, vilket inkluderar långvarig arbetslöshet och begränsad tillgång till osubventionerade arbeten och studier.
Arbetsförmedlingens rapport Unga med funktionsnedsättning på Arbetsförmedlingen – En fördjupad analys visar att unga med funktionsnedsättning inte bara är arbetslösa under längre perioder utan också har svårigheter att nå osubventionerade arbeten och studier jämfört med sina jämnåriga. Rapporten påpekar även brister i Arbetsförmedlingens förmåga att tidigt identifiera och registrera unga med funktionsnedsättning.
Omstruktureringar, nedskärningar och ökande digitalisering inom Arbetsförmedlingen har lett till minskad tillgång till personlig och kunnig handläggning, som ofta är avgörande för att kunna erbjuda fördjupat stöd till dem som mest behöver det.
Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson: