av Yasmine Bladelius (S)
till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)
De senaste månaderna har oron bland sjukvårdspersonal bara ökat. Tyvärr har denna oro inte enbart handlat om de stora utmaningar som svensk hälso- och sjukvård står inför. Det handlar också om en stor oro för att behöva anmäla vårdsökande till Polismyndigheten och Migrationsverket vid de fall då de vårdsökande saknar uppehållstillstånd.
Reaktionerna har varit tydliga från såväl samtliga av de stora fackförbunden som från vårdpersonalen. Även SKR och många av Sveriges regioner har riktat stark kritik mot förslaget. De ser en klar konflikt mellan etablerad vårdetik och en angiverilag. De menar också att angiveri av papperslösa kan skada förtroendet för vården, då människor förväntar sig att vårdpersonal har tystnadsplikt samt att vårdpersonal redan har fullt upp med sina arbeten. De ser också en stor risk för att personer i behov av vård väljer att avstå att söka sig till vården med risk för att bli angivna och utvisade.
Sjukvårdsministern har hittills svarat på frågan om en angiverilag inom hälso- och sjukvården med att ett undantag för vårdpersonal ska utredas.
Det står nu klart att något sådan undantag inte kommer att utredas. I tilläggsdirektiv till Utredningen om stärkt återvändandeverksamhet (Ju 2022:12) har regeringen tagit bort just detta undantag för bland annat vårdpersonal som fanns i de ursprungliga direktiven, och det förefaller därför ytterst oklart om personal inom vården kommer att inkluderas.
Det blir därför svårt för landets vårdpersonal att förstå vad som komma skall. Och oron bara ökar.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Acko Ankarberg Johansson följande: