Interpellation 2023/24:304 Biståndet till Palestina

av Ola Möller (S)

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

Biståndsmyndighetens Sidas respektive EU:s granskning av biståndet till Palestina är nu klar. Sidas granskning visar att inga svenska biståndspengar går till terrorverksamhet i de palestinska områdena. Samma resultat har den granskning EU gjort av sitt bistånd till Palestina visat. Både granskningarna visar alltså att inget bistånd har gått till Hamas. 

I stället för att lita på sin biståndsmyndighet, som redan när regeringen frös utvecklingsbiståndet till Palestina sa att inget bistånd gick till Hamas, säger biståndsminister Forssell att regeringen behöver ett bättre beslutsunderlag och att det Sida tagit fram innehåller luckor. 

Precis som för Forssell är det viktigt för Socialdemokraterna att svenska skattepengar används på rätt sätt. Men när regeringens biståndsstopp svart på vitt visar sig bara vara tom symbolpolitik och att misstron mot sin egen biståndsmyndighet används som skäl för att fortsätta hålla inne biståndet till Palestina är frågan om några svar som Forssell och regeringen får gällande Palestina kommer att vara tillräckliga. 

Ett fortsatt stopp för biståndet spelar Hamas i händerna, eftersom det innebär att de demokratiska krafterna i det palestinska samhället försvagas. Utan en stark palestinsk aktör, det vill säga Palestinska myndigheten, som motvikt till terrororganisationen Hamas undergrävs alla möjligheter till en framtida fredlig utveckling och samexistens. 

EU ökade snabbt sitt humanitära bistånd till Palestina i spåren av det fruktansvärda kriget. Den svenska regeringen drog däremot benen efter sig och bidrog inte förrän trycket från oppositionen och civilsamhället blev för svårt att stå emot. Det är pinsamt att Sverige är ett av de länder som bidrar minst med humanitärt stöd till de krigsdrabbade civila i Gaza, och av de 150 miljoner som gavs togs 80 miljoner från stödet till UNRWA, som just jobbar med de palestinska flyktingarna. 

Det är svårt att förstå hur regeringen resonerar, men det är i samklang med den pinsamma, inåtvända, provinsiella utrikespolitik som regeringen för. 

Lidandet i Gaza är svårt att ta in, och de akuta hjälpbehoven är enorma. Tusentals människor har dött, och efter två månaders krig rapporteras att över 6 500 barn har mist livet. Kriget i Gaza har utplånat familjer, skadat och dödat tusentals civila, raserat hus, skolor, sjukhus och eskalerat en situation som redan innan kriget var svår i och med den snart 17 år långa israeliska blockaden av Gazaremsan. Ett eldupphör måste ske NU! 

När kriget tar slut kommer ännu större stöd att behövas till rehabiliteringen av människor, återuppbyggnaden av samhället, kraftfulla insatser för försoning, fred och trygghet och fredssamtal för att uppnå en tvåstatslösning. 

Jag vill därför fråga statsrådet Johan Forssell:

 

Hur ser regeringens plan ut för biståndet till Palestina framöver, och hur menar statsrådet och regeringen att denna plan leder fram till fred, trygghet och säkerhet och i förlängningen en tvåstatslösning?