av Laila Naraghi (S)
till Utrikesminister Tobias Billström (M)
Regeringen, som vilar på Tidöavtalet, har tidigare inskärpt betydelsen av att Sverige snarast kommer med i Nato. Utrikesministern har tidigare och flera gånger meddelat att Sverige förhoppningsvis snart kommer att vara med. Den av utrikesminister Tobias Billström senast utpekade förhoppade målgången var att Sverige skulle vara medlem vid Natos utrikesministermöte i slutet av november i år. Nyligen meddelade dock Turkiet att man inte kommer att godkänna Sveriges Natoansökan före detta möte. Därmed sköts medlemskapet på framtiden – igen.
Nyligen höll Tidöpartiernas störta parti, SD, landsdagar där partiledaren Jimmie Åkesson höll ett tal som väckt reaktioner och enligt en av Sveriges terrorexperter, Magnus Ranstorp, kan bidra till att säkerhetshotet mot Sverige skärps ytterligare och att det förstärker bilden av att Sverige är islamfientligt. Han pekar också ut det vi alla vet: ”Vi har inte heller gått med i Nato än, Erdogan kanske plockar upp det här.”
Ranstorp har även sagt att ”det här är på alla sätt ett olyckligt uttalande, framför allt i en polariserad tid där vi behöver vara återhållsamma och nyanserade”.
Aras Lindh, en av Sveriges främsta Turkietexperter och analytiker vid FOI, har sagt att ”det här kommer i ett kritiskt skede i Natoprocessen där frågan har landat på det turkiska utrikesutskottets bord. Det finns politiker från flera partier där som säger sig vilja bilda en bättre uppfattning om hur det ser ut i Sverige innan de tar ett beslut och det här gör ju inte saken bättre.”
Situationen väcker en rad frågor kring Tidöregeringens Natostrategi och Natoplanering.
Med anledning av ovanstående ville jag ge utrikesminister Tobias Billström chans att svara på frågan om vilka åtgärder ministern och regeringen avser att vidta dels för att Tidöpartiernas uttalanden inte ska bidra till ett skärpt säkerhetshot mot Sverige, dels för att Tidöpartiernas uttalanden inte ska försvåra ett svenskt Natomedlemskap. (Skriftlig fråga 2023/24:306.)
I sitt svar på frågan svarade dock ministern inte på frågan utan beskrev i stället i mer allmänna ordalag sin syn på huruvida Sverige levt upp till sina åtaganden samt är redo för att bli Natomedlem.
Som utrikesministern känner till, och som framgår av regeringsformen, kontrollerar riksdagens ledamöter regeringen bland annat genom interpellationer, skriftliga frågor och KU-anmälningar.
Med anledning av ovanstående, eftersom jag inte fick svar på min skriftliga fråga, ställer jag en interpellation till utrikesminister Tobias Billström med följande frågor: