av Samuel Gonzalez Westling (V)
till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)
FN:s flyktingorgan UNHCR har satt upp målet att utrota statslösheten till 2024. FN:s generalförsamling står bakom målet. Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer verkar dock ha en annan uppfattning. I Sveriges Radio (den 21 november 2023) uttryckte han att det bör finnas fler möjligheter att säga upp personers medborgarskap, även om de inte är medborgare någon annanstans. Sverige ska alltså, enligt justitieministerns önskan, verka för att fler människor blir statslösa.
Den som är statslös har väsentligt sämre möjligheter att få sina rättigheter tillgodosedda än medborgare. Att göra människor statslösa är dessutom ett effektivt sätt att utöka det så kallade skuggsamhälle som regeringen säger sig vilja bekämpa.
UNHCR beskriver på sin hemsida hur problematiken med statslöshet ser ut i de nordiska och baltiska länderna. De konstaterar att en utmaning är att kartlägga vilka som är statslösa och att det behövs ytterligare skyddsåtgärder för barn som föds som statslösa. Samtidigt pekar UNHCR på att det skett stora framsteg de senaste åren genom att tidigare statslösa personer har beviljats medborgarskap i flera länder och att åtgärder har vidtagits för att förbättra identifieringen av statslösa personer.
Den utvecklingen vill justitieministern alltså bryta. Hans stödparti SD går ännu längre. De anser att medborgarskap ska kunna upphävas om personen i fråga utgör ”fara för samhället”. Hur det ska tolkas och vad det ska innebära i praktiken är oklart och oroväckande, vilket såklart är poängen.
Att vilja öka antalet statslösa är illa nog. Det är också viktigt att inse att detta är ytterligare ett steg i den uppluckring av rättigheter som den här regeringen fokuserar så starkt på.
Mot denna bakgrund vill jag fråga justitieminister Gunnar Strömmer: